avatar

Nobuyoshi Araki

Nobuyoshi Araki Ull, Nobuyoshi Araki (1993)és sens dubte el fotògraf japonès més cèlebre, i també el més prolífic i el més controvertit. La seva obra, amb mil i una variacions tècniques i estilístiques, està estretament lligada a la seva vida privada i, més enllà del fenomen Araki, revela un enorme talent creatiu.

Des dels seus inicis en el món de la fotografia, hi ha uns temes obsessius que són constants a tota la seva obra: les dones, Tokyo, el sexe i la mort.

Araki és, en efecte, el cronista fotogràfic de la vida de Tokyo, la seva ciutat natal, que ha immortalitzat de tots cantons, des dels guarniments dels carrers a la vida de les seves prostitutes. I és que Araki ha fet tota la seva obra a la capital japonesa. Quan en una entrevista li pregunten perquè només fa fotos a Tokyo, una ciutat que no és precisament la més bonica del món, Araki respon: “Em molesta fotografiar una ciutat que no sigui la meva. Per ser honest, no m’interessa cap altra ciutat, fora de Tokyo. Per a mi el més important és fer fotos de la gent que més m’agrada i de la ciutat que m’agrada més, que és Tokyo. He intentat fer fotos de Paris i Nova York, però en realitat no m’interessen aquestes ciutats, i és que Tokyo m’encanta”.

Diplomat en enginyeria i amb un màster de fotografia i cinematografia a la butxaca, Araki es llença ben aviat a una carrera que el portarà a publicar més de 270 llibres i a fer més de 200 exposicions individuals arreu del món.

Nobuyoshi ArakiIndubtablement, Araki és el fotògraf japonès més cobejat pels col·lecionistes, alhora que és també el fotògraf nipó més provocador. Extrovertit i ingenu, divertit i àcid, no ha tingut mai problemes per mostrar públicament la seva vida íntima. La primera mostra fou l’edició de Sentimental Journey, el diari fotogràfic del seu viatge de noces amb Yoko, la seva muller. Una experiència que repetiria en diverses ocasions fins que l’any 1990 un càncer es va emportat la seva dona, fet que el marcaria profundament fins al punt que el portaria a considerar que el sexe i la mort són dos conceptes estretament lligats.

Després de la mort de la seva dona, escenes obertament sexuals abunden en el seu treball, amb nombroses fotos de prostitutes i joves estudiants nues. Araki reconeix que fotografiar dones és una de les seves activitats preferides “un fotògraf que no fotografia dones no és un fotògraf, o és un fotògraf de tercera categoria. Conèixer una dona, ensenya més sobre el món que llegir Balzac.Tant si es tracta d’una dona que hagis trobat per casualitat com d’una prostituta, t’ensenyarà més del món. De fet, he construït la meva vida al voltant de les dones i amb prou feines he llegit un llibre des de que vaig deixar l’escola primària”.

Les seves fotos de dones nues lligades amb cordes, penjades o estirades al llit, amb la sexualitat a flor de pell, l’han fet conegut arreu del món. Algunes sèries, completades amb taques de pintura, reforcen la percepció de sadisme i violència que traspuen les seves fotos. Violència i tendresa alhora. Per això Araki també fotografia flors, com una metàfora del sexe femení, això sí.

Nu, Nobuyoshi ArakiL’any 1991 va rebre el prestigiós premi japonès Higashikawa (un premi que l’any 2000 va rebre també Chema Madoz). Enguany s’ha sabut que Araki tenia un càncer, la qual cosa no ha minvat però la seva alegria de viure i de fotografiar.

La seva obra està representada a bastament a la xarxa, però potser el més recomanable és visitar directament la seva pàgina web. Si no sabeu japonès us costarà una mica trobar-hi les fotos, però un cop localitzades, tindreu molta feina.

Si teniu interès pels seus llibres (i pels d’altres fotògrafs japonesos) no deixeu de consultar el web A Japanese Book

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Nobuyoshi Araki”

  1. Tinc obres molt semblants.Naturalment, no les comprarà ningú.