avatar

Ara Güler, l’ull d’Istambul

Ara Güler retratat per Henri Cartier-BressonA rel de la noticia sobre el darrer carret de Kodacrome revelat, que feia referència a les fotos que Steve McCurry havia fet amb l´últim carret de Kodachrome de la història, he descobert, entre les fotos penjades al blog de McCurry, un retrat del decà dels fotògrafs turcs Ara Güler, conegut també com “l’ull d’Istambul”.

Malgrat la seva reputació a nivell internacional, em sembla que Güler no és gaire conegut a casa nostra. A la Wikipèdia, per exemple, només hi ha la seva biografia en anglès, però no hi he trobat la traducció ni en català ni en castellà.

Cercant una mica més, he trobat una biografia d’aquest fotògraf al blog NOTES DE VIATGE de Lourdes Ferrer, de Barcelona. Com que m’ha semblat una biografia molt interessant i ben escrita, m’he posat en contacte amb la Lourdes per demanar-li la seva autorització per publicar-la a espaifotografic. Molt amablement i ràpida, m’ha contestat que no tenia cap inconvenient a que reproduíssim el seu article. Heu-lo aquí:

Mesquita d'Edirne, Ara Güler (1956)Vull dedicar el primer comentari de la nova sèrie MIRADES DE TURQUIA, als ulls de l’Ara Güler, mestre de la fotografia turca i un dels millors de la història de la fotografia mundial.

Güler va néixer a Istambul l’agost de 1928. La seva família, d’origen armeni, era propietària d’una farmàcia a Istiklal Caddesi, Beyoğlu i tenia un ampli cercle d’amics del món de l’art de l’època. Potser aquest és el motiu que l’Ara Güler vulgui dedicar-se, inicialment, a l’art dramàtic i al cinema.

Finalment, però, s’inclina pel periodisme i, el 1950, inicia els seus estudis a la Universitat i entra a treballar al diari Yeni Istanbul.

El 1958, fa de reporter fotogràfic de l’Orient Mitjà per a les revistes Time-Life, Paris-Match i Der Stern. L’any 1961, essent director de fotografia de la revista Hayat, coneix l’Henri Cartier-Bresson i s’uneix a l’agència Magnum de Paris. Aquest mateix any, l’antologia Photography Annual de la Gran Bretanya, el considera un dels set millors fotògrafs del món i és l’únic fotògraf turc acceptat a l’American Society of Magazine Photographers.

Tramvies a Galatasaray, Ara Güler (Istambul, 1960)

Les seves obres s’han exposat a tot el món, des del Museu d’Art Modern MOMA de Nova York, a la fira Fotokina de Colònia o la Biblioteca Nacional de Paris. I han estat publicades a revistes com Time-Life, Horizon, Newsweek…

Güler ha treballat tots els gèneres: la fotografia periodística, el paisatge, l’art, el retrat… Ha utilitzat molts cops el color, però a mi, personalment, em captiven de manera molt especial les seves fotografies en blanc i negre.

Ha viatjat per tots els racons del món, però sobretot ho ha fet per tota Turquia. Com explico al comentari APUNTS D’UN VIATGE A TURQUIA 13, és gràcies a les fotografies fetes per l’Ara Güler que, l’any 1961, el govern va encarregar a l’arqueòleg d’origen turc Kenan Erim, de la Universitat de Nova York, l’inici de les excavacions de la magnífica ciutat romana d’Afrodisias.

L’obra de l’Ara Güler ha rebut premis i distincions de tot tipus, ha estat publicada en més d’una trentena de llibres i forma part de les col·leccions de museus i biblioteques d’arreu del món.

Segons diu l’Ara Güler, “la fotografia és una forma de màgia, que capta un moment de la vida i el porta cap al futur”.

Pescadors tornant a port, Ara Güler (1960)El seu objectiu, és el testimoni del temps. Tal i com escriu ell mateix, “els temps han canviat, la vida ha canviat… tots dos canvien, havien de canviar”.

Però el punt focal de gairebé tots els seus reportatges és, invariablement, la gent, tant si es tracta de personatges coneguts com de desconeguts.

L’Ara Güler ha aconseguit perpetuar l’entusiasme en brut de l’aficionat. La seva mirada, darrera l’objectiu de la càmera, conserva la curiositat i la ingenuïtat d’un infant.

Però, tot i haver recorregut el món amb la seva mirada màgica, que converteix un moment visual efímer en una imatge eterna, el seu cor batega al ritme de la ciutat del Bòsfor, la ciutat que l’ha vist néixer, la ciutat dels somnis, cruïlla de cultures… És, potser, per això que l’Ara Güler és conegut arreu com “el fotògraf d’Istambul”.

Salvador Dalí, Ara Güler (1970)Les seves fotografies d’Istanbul han sabut captar-ne l’experiència vital dels seus protagonistes, l’atmosfera dels seus carrers, la salabror del Bòsfor… L’any 1999, el govern turc el nomena “Fotògraf del segle”.

Tot i viatjar per tot el món. l’Ara Güler segueix vivint a Istambul i continua vinculat a la zona de Beyoğlu i Galatasaray, on treballa des del seu estudi a Tosbağı Sokak i on, fa uns anys, va obrir un cafè molt agradable, anomenat Ara Cafe (podeu trobar-lo al mapa del meu viatge a Turquia 2009, a la barra lateral del blog), on s’hi exposen les seves fotografies.

Des d’aquí vull agrair a la Lourdes Ferrer per la seva generositat en cedir-nos aquest escrit, i recomanar-vos que doneu un cop d’ull al seu blog, sobretot si teniu intenció de viatjar algun dia a Turquia, un país que va fascinar a la Lourdes quan hi va viatjar l’agost de 2009.

I de postres us deixem amb aquest video, amb uns quants retrats fets per Ara Güler a personalitats de la cultura i la política de tot el món: Fotografia turca – Retrats d’Ara Güler

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Ara Güler, l’ull d’Istambul”

  1. ara he entes el comentari criptic que vas fer l’altre dia al fòrum.

    moltes gracies per descobrirnos a aquest fotograf.