avatar

Viva la revolución!

Francisco Villa y Siete Leguas al frente de sus Dorados (A.V. Casasola)El 20 de novembre de 1910, un aixecament al nord de Mèxic inicià el període conegut com a “Revolució Mexicana“, una etapa que provocà un gir en l’esdevenir de tota la història posterior d’aquest estat americà. Aquest any passat, per tant, la revolució mexicana celebrà el seu centenari. Una de les causes per les quals aquest fet històric és conegut, a banda dels motius polítics, és que fou un període profusament fotografiat, de forma que les imatges de Pancho Villa o Emiliano Zapata encapçalant unes èpiques i populars tropes revolucionàries generaren moltes simpaties i admiracions arreu del món. I un dels personatges claus perquè això fos possible fou Agustín Víctor Casasola, un dels primers fotògrafs documentalistes de l’Amèrica Llatina.

Revolucionari mexicà (Agustín Víctor Casasola)Casasola nasqué a Ciutat de Mèxic, el 28 de juliol de 1874. De ben jove començà a treballar en el món dels diaris, com a tipògraf. De tipògraf passà a ser redactor i, quan tenia vint anys, es convertí en fotògraf. Precisament, la Revolució el sorprèn quan era fotoperiodista (1910), i Casasola començà a fer el seguiment d’aquell excitant període. És llavors quan Casasola prendria una de les decisions més importants en la història de la fotografia mexicana: no n’hi havia prou amb fer fotografies, calia documentar tot el que passava per a poder iniciar una completa història fotogràfica de Mèxic. I així, el 1912 Casasola creà, amb l’ajuda del seu germà Miguel, la primera agència mexicana de premsa: la Agencia Fotográfica Mexicana (que posteriorment anomenà Agencia Mexicana de Información Fotográfica). Casasola distribuïa les imatges a la premsa mexicana i estrangera, i l’èxit fou tal que més tard els seus propis fills i néts treballarien en l’empresa.

Adelitas (A.V. Casasola)Després de la Revolució, Casasola continuà documentant la història de Mèxic des de la seva agència. Les seves imatges mostren com es deixà seduir pels canvis estètics de la fotografia de l’època, amb noves formes i temàtiques, de clara influència nord-americana. Casasola no era només un periodista de diaris, era un observador de la realitat mexicana: la transformació d’un país, els marginats, la vida quotidiana…

Casasola morí el 30 de març de 1938. El seu fons, però, ampliat per l’obra del seu germà i els seus fills, fou donat a l’estat mexicà l’any 1976. Fou l’inici del que posteriorment s’anomenà Fototeca Nacional del Instituto Nacional de Antropologia e Historia, la institució que actualment recull el patrimoni fotogràfic mexicà.

Si voleu veure’n imatges, en podeu trobar en aquesta entradeta de la Viquipèdia, en aquesta web o bé en aquesta web. O, senzillament, podeu fer una ullada a qualsevol llibre d’història…

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris5 comentaris a “Viva la revolución!”

 1. Merci Jordi, una bona noticia i un gran descobriment en Casasola. Sembla que el cognom sigui català oi? Jo en conec algun.

 2. Curiosíssim, m’ha agradat molt.

 3. @Pep Sí que sembla català, sí! Algun indiano que es deuria deixar caure per allà, potser?

  @atzu Merci!

 4. No sé si és casualitat però a l’editorial LaFábrica acaben de treure un llibre d’ell:
  http://www.lafabrica.com/?comprar=1&libro=856&id_news=661

 5. Que bo! Ja és casualitat, jo el vaig descobrir llegint coses de Mèxic!

  Bé, haurem de fer una ullada al llibret, aquests PHotoBolsillo valen molt la pena!

  Merci per la informació!