avatar

Un dissabte de gran format!

Tal com era anunciat, el passat dissabte 5 de febrer varem fer la trobada temàtica dedicada a les càmeres de gran format, de plaques o, tal com ens va descobrir en Joan Porredon, “flexibles”. Podem dir que la jornada va ser un èxit complert, al que varen contribuir diversos factors. Un d’aquests va ser, sense cap mena de dubte, l’entrega i dedicació del Joan Porredon, que es va encarregar de l’exposició dels fonaments teòrics, transmeten bona part dels coneixements i experiència que té amb aquesta mena d’equips de la manera més amena i atractiva possible.

Cal dir que en Joan va preparar uns materials didàctics de gran qualitat i ens va il·luminar sobre els conceptes bàsics i lleis físiques en les que es basen les càmeres de cos flexible. També va elaborar un full de càlcul per facilitar els càlculs de diversos paràmetres de treball: compensació de l’exposició, profunditat de camp, llei de Scheimpflug, hiperfocal… El millor de tot, és que en Joan ens ofereix tots aquests recursos per  que els puguem descarregar i utilitzar lliurement: la presentació PowerPoint sobre les càmeres de gran format i el full de càlcul amb l’aplicació de les fórmules exposades a la sessió teòrica. Gràcies Joan!

Superada la part teòrica, sense que ningú tingués l’oportunitat ni motius per badallar, i després d’un breu descans per fer un cafè, varem iniciar la segona etapa de la trobada. Aquesta ja va ser més pràctica, més de tocar i remenar, una magnífica oportunitat per veure de prop equips i materials als que, generalment, és difícil que tinguem accés. Varem tenir ocasió d’experimentar amb diferents tipus de càmeres de plaques, veure’n de diversos formats, i inclús fer fotografies per posar en pràctica les idees que en Joan Porredon ens havia exposat al inici.

No volem deixar d’agrair la col·laboració i generositat d’en Pitu Estol, que armat amb la seva càmera, un respatller digital Phase One i un portàtil, ens va demostrar com la càmera de gran format encara és una eina vigent, amb unes possibilitats tècniques i creatives que difícilment es poden igualar amb altres tipus de càmeres.

Hem deixat pel final el darrer element clau per l’èxit de la trobada: l’entusiasme, interès, curiositat i paciència de tots els assistents. Comprovar que s’ho varen passar molt bé i que varen veure cobertes les seves expectatives, fa que valgui la pena tota la feina i l’esforç organitzatiu de la jornada. Gràcies a tots pel vostre suport!

Hi ha un fil obert on hi podeu dir el que us va semblar i posar-hi les fotos, si en vàreu fer.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris5 comentaris a “Un dissabte de gran format!”

 1. No m’havia adonat de la notícia. He entrat directament al fòrum sense passar per la pàgina d’inici…

  Quan un prepara un sessió com la del dissabte, sempre te dubtes si arribarà a transmetre el que es proposa i si ho podrà fer de manera eficaç. Jo no se improvisar massa i per això he de preparar-me les coses… vull preprarar-me-les ni que sigui per tenir un punt de tranquilitat a l’hora d’afrotar la jornada. Agraeixo profudament tot el reconeixament que feu al “meu esforç i dedicació” però per a mi no és cap “”mèrit”” perquè si no ho faig així no sabria com posar-m’hi.

  L’agraiment personal per EF per facilitar la jornada… al Pep i al Pito que ens va fer de pont d’unió entre les tècniques més classiques i les tecnologíes més modernes. Però sobretot als que vàreu decidir destinar un dissabte de les vostres vides a voler coneixer coses que, per alguns, eren noves. Un exemple més de la curiositat necessària que penso que ha de tenir qualsevol persona que vulgui fer una fotografia.

  Moltes gràcies!!

 2. Amb nota, Porres, amb nota!! I jo de tu, tindria preparat tot el material didàctic i pràctic per si et criden d’un altre lloc perquè volen fer una jornada com la del dissabte! ;)

 3. Senyors de Google, quan utilitzo el seu traductor i escric Porre, no ho tradueixin per Porres, és PORRE!!!!

 4. Si fas servir el Firefox pots instal.lar-te un plugin que es un corrector i a mida que escrius veuràs el que fas malament. T’ho dic perquè s’en aprèn més que no pas traduint-t’ho directament.

  Potser es que el de Google ja el coneixen i per això posen Porres, tot aquell material no pot ser d’un de sol i per això el conten com a dos. A partir d’ara posa Don Porre al Google ;-))

 5. Com t’has passat Mingues!!

  De fet tinc un blog obert de fa un parell d’anys, on no hi ha res de res, que es diu Don’t Porre Be Happy… pretenia fer un blog amb informació pels operadors de càmera de TV o vídeo…