avatar

Xocolater i fotògraf, ell també

“Fent una ullada dins un vestidor dels Banys de Sant Sebastià”. Fons Carles Fargas. Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya.Alguns recordareu que ara fa poc més d’un any vam dedicar un article a un personatge tot curiós: Antoni Amatller. Fotògraf, però sobretot industrial xocolater, fou un dels pioners de la fotografia amateur a Catalunya, i un interessant documentador del que en aquell moment semblaven llunyans països exòtics, que tenien en comú que eren països productors o comerciants de cacau.

Doncs bé, avui presentarem un altre fotògraf xocolater, gairebé contemporani d’Amatller: Carles Fargas (1884-1942), conegut per la seva xocolateria Fargas, del carrer del Pi, a la cantonada amb la plaça Cucurulla, de Barcelona.

El motiu és que la setmana passada fou presentat un llibre recopilatori de bona part de les seves obres, editat pel Centre Excursionista de Catalunya i l’editorial PRAMES, amb el títol “Xocolata, ciutat i pantorrillas“.

Fargas fou un burgès seduït pels descobriments i les invencions tècniques, que trobà en la fotografia una forma d’entretenir-se, i de passar-s’ho bé. Així com Amatller tenia una curiositat etnològica, absolutament documental, Fargas era el prototipus de fotògraf d’oci: fotografiava allò que l’envoltava, allò que li semblava interessant o divertit. Les seves imatges ens mostren la vida quotidiana de la burgesia barcelonina, a la que ell pertanyia, amb una absoluta llibertat creativa. El podríem anomenar un “fotoperiodista aficionat”. De fet, sovint se’l relaciona, pel tipus d’imatges que crea, i per la situació social des d’on ho fa, amb el francès Jacques-Henri Lartigue, del que també n’havíem parlat aquí.

Fargas fou president de la Secció de Fotografia del Centre Excursionista de Catalunya, i de fet és en aquest arxiu on es conserva el seu fons. Les seves imatges ens mostren la Barcelona dels anys deu i vint del segle passat, la vida quotidiana de la burgesia, retrats de personatges famosos… Són un total de 6.500 imatges les que configuren el Fons Fargas, de les quals una tria es poden gaudir en el llibre que hem comentat.

Així, ja ho sabeu: si voleu conèixer l’obra de Fargas, aquest llibre pot ser una bona oportunitat. I, si el que us cal és més creativitat, inspiració, instint fotogràfic… mengeu xocolata!

Trobareu més informació aquí, aquí o aquí.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.