avatar

De terratrèmols i nusos

Aquests dies el món està molt trasbalsat. Malauradament, les guerres i les catàstrofes naturals segueixen estant a l’ordre del dia. Com ho han estat sempre, d’altra banda. Però la devastació provocada pel terratrèmol del Japó  i, sobretot, la seva afectació directa sobre una central nuclear, han posat de manifest la vulnerabilitat de la humanitat en aquest planeta on ens ha tocat viure i fotografiar.

També a casa nostra, al segle XV, hi va haver un fort terratrèmol amb l’epicentre als Pirineus que va assolar les comarques de la Cerdanya, el Ripollès i la Garrotxa. Segons sembla aquests sismes forts es repeteixen cada cinc-cents o sis-cents anys, o sigui que més val que ens anem preparant.

A causa d’aquell terratrèmol molts edificis van quedar destruïts, i la majoria de campanars de les esglésies es van ensorrar. Després els van tornar a reconstruir, és clar, i a hores d’ara encara els podem veure aixecant-se per sobre dels teulats dels nostres pobles. De moment.

Si després d’aquests paraules tan engrescadores, sents la necessitat de fotografiar els campanars de la comarca, planteja’t de fotografiar-los tots a la mateixa hora. A les 10 en punt, per exemple. D’aquesta manera només podràs fer una foto al dia i podràs gaudir del fet de fotografiar amb tota la  tranquil·litat i serenor que l’acte requereix. Pots arribar mitja hora abans al poble, buscar el millor punt de vista, preparar el trípode, posar-hi la càmera, enquadrar el campanar, enfocar-lo, ajustar el diafragma i la velocitat, i quan arribi l’hora, només has de prémer el disparador. Si de cas, abans pots haver fet un parell de fotos de prova per comprovar que tot estigui correcte, més que res per assegurar el tret. Quan arribis a casa, només hauràs de descartar les fotos de prova i ja tindràs la foto del dia. A més, com que en el moment de fer la foto ja l’hauràs enquadrat bé i la llum també haurà estat la millor possible, ni tan sols et caldrà retocar-la.

Quan hagis acabat la col·lecció de campanars, podràs decidir-te per un altre tema. O per una altra comarca. Però procura agafar-t’ho amb calma. No més de dues o tres fotos al dia. Tan se val que facis servir una càmera digital. Amb una sola targeta podràs passar tot un any sense haver d’esborrar-la, cosa que agrairàs si has anat a un curset d’aquells que no t’ensenyen com es fa això d’esborrar la targeta.

nuSnu, de Joan Porredon

Més d’un pensarà que avui no hi toco gaire, i que me’n vaig d’una cosa a l’altra sense massa sentit. Però sí que té un sentit tot plegat.

Heu de saber que malgrat les misèries que aquests dies ens atabalen, a les nostres terres també tenen lloc esdeveniments positius que cal celebrar, com l’exposició del projecte nuSnu que aquest cap de setmana en Joan Porredon inaugura a Llançà.

Perquè més enllà de terratrèmols, tsunamis i cursos d’HDR, encara hi ha gent que té esma per fer bones fotografies, a poc a poc.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris4 comentaris a “De terratrèmols i nusos”

  1. Moltíssimes gràcies Miquel!!

  2. Per fer bones fotografies, i per escriure bons articles. Moltes gràcies, Miquel, i enhorabona, Porre!

  3. I tant que hi toques, bon article Miquel, i felicitats Porre!

  4. Com sempre Miquel, no es podria haver escrit millor. Felicitats Porre per l’expo. Jo la vaig poder veure a Vilassar i recomano que qui pugui vagi a veure-la, sobretot si podeu anar a la inauguració per poder sentir a n’en Joan parlar-ne.