avatar

Fotògrafs del foc

Imatge d'uns bombers, per Andy ThomasJa hem parlat a bastament de la gran diversitat de temes que tractem els fotògrafs. Hem vist fotògrafs d’ocells, fotògrafs d’estudi, però també hem mostrat fotògrafs de trens, o fotògrafs de fotografies. Avui, aprofitant que és Dimecres de Cendra, i que la cendra no neix per art de màgia, parlarem d’un tipus de fotògraf poc conegut aquí, però que en altres països, com els EUA, s’apleguen en associacions, i tenen una important activitat: els fotògrafs d’emergències de foc (o, com els anomenen els anglosaxons, els fire photographers).

Qui són aquesta gent? Doncs bé, són persones atretes per la fotografia, però també per tot allò que, sense ser massa precisos, envolta el món dels bombers. La unió d’aquestes dues passions és el que fa néixer aquest gènere fotogràfic, a mig camí entre l’street photography, la fotografia de guerra, i el friquisme pels serveis d’emergència.

Què fa un d’aquests fotògrafs? Us recomano una lectura a l’entrevista que li fan a Joaquim Pol, un dels pocs fotògrafs catalans d’aquest tipus mínimament fàcils de descobrir a la xarxa, a la revista dels bombers de Barcelona. En ella explica com segueix l’activitat dels bombers a través dels escànners de ràdio, o bé per les informacions que li passen els propis bombers, i es desplaça allà on hi fan una intervenció. L’objectiu són imatges que mostrin l’actuació dels bombers, però alhora que acostin l’espectador a la duresa del treball contra el foc, o contra les dures situacions a les que s’enfronten.

Com hem dit, als EUA aquest tipus de fotògrafs és prou notori com per a crear una associació, la International Fire Photographers Association. Podeu veure’n la web aquí, així com la xarxa social on comparteixen les experiències i les fotos. També, si sou flickerus, trobareu allà alguns grups d’aquest tipus de fotografia, com aquest.

Aquí, sovint, el que trobem són les fotografies fetes pels mateixos bombers. Un mostra n’és la galeria d’imatges de la web dels Bombers de Barcelona. Són, però, com podeu veure, fotos molt “oficials”, que no tenen res a veure amb l’obra dels fire photographers

Ja veieu, tot un món per explorar! Ara, si algú s’anima, mireu de no portar la càmera més bona de casa, que vés a saber com pot quedar, entre el foc, l’aigua i la cendra!

La imatge del post, d’Andy Thomas, l’hem treta d’aquí.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Fotògrafs del foc”

  1. Jo vaig tenir l’oportunitat de fer un seguiment que quasi va durar mig any als Bombers de Mataró.
    La galeria de fotos la he pujat al youtube:
    http://www.youtube.com/watch?v=SC56y5u-l4g
    Espero que us agradi.
    Salut!!!!

  2. Gràcies Jordi, són ben curiosos aquests tipus d’especialitzacions. Segurament són fruit de la suma de dues dèries: la fotografia i la especialització concreta. Jo ho trobo admirable pel nivell d’aprofundiment que suposa tractar sempre el “mateix” tema. Però és la manera de trobar imatges sorprenents. En tenim bons exemples en gent propera com l’Àlex Alonso. Però em sorpén segons quins tipus de dèries per a generar una especialització. No recordo el seu nom, però a fotogenio hi havia un fotògraf americà que va fer una ponència molt emotiva amb fotografies del que per a ell són “àngels”. I els angels son infants que tenen una malatia molt greu i que estan en fase terminal. Els feia tot un reportarge, amb la família, fins al desenlllaç final. Em va captivar la especializació i el fet que les families afectades el contractessin.