avatar

L’abans, en foto

Es diu que l’època de les grans obres bibliogràfiques ja ha acabat. Es diu que el llibre en paper no té futur. Es diu que Internet acabarà amb els llibres de fotografia. Es diu que la societat actual no sap valorar el seu patrimoni. Es diuen tantes, i tantes coses…! Davant d’això, la col·lecció de llibres que avui presentem sembla ben bé que nedi contracorrent. Que s’enfronti a les evidències més inqüestionables del sentit comú. I, tanmateix, i discretament, va augmentant el nombre de volums i, gràcies a això, va perpetuant i difonent el nostre patrimoni fotogràfic, especialment aquell més popular, local, arrelat a la terra.

Aquesta col·lecció s’anomena L’Abans, i és una iniciativa de l’editorial Efadós (la mateixa del llibre sobre les panoràmiques de Barcelona). De fet, ja fa temps que n’hauríem d’haver parlat. En tot cas, més val tard que mai.

Aquesta col·lecció està formada per diversos volums, de gran qualitat d’edició i d’impressió. Cada un se centra en una població de Catalunya (i alguns de Balears), i en recull moltes de les fotografies històriques, agrupades temporalment i per àmbit o tema. Perquè us en feu una idea, estem parlant d’uns volums de format Din-A4, i entre 600 i 700 pàgines!

El preu no és barat, aquests llibres ronden els 150€. Tot i això, no és un preu car, ja que cal tenir present el nombre de fotografies que contenen. A més, abans de sortir a la venda com a volum, surten en format col·leccionable, fent que no s’hagi de pagar tot de cop.

Ja han publicat gairebé una setantena de volums, i encara en segueixen preparant de nous. Les poblacions que ja el tenen són: Figueres, Roses, Gelida, Vilafranca del Penedès, Igualada, Manresa, Sallent, La Bisbal d’Empordà, Palafrugell, Palamós, Sant feliu de Guixols, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, Esparreguera, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Molins de Rei, Olesa de Montserrat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Calafell, El Vendrell, Badalona, L’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Berga, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Olot, Cassà de la Selva, Girona, Llagostera, Salt, Malgrat de Mar, Mataró, Vilassar de Mar, Manlleu, Torelló, Vic, Banyoles, Ripoll, Blanes, Lloret de Mar, Santa Coloma de Farners, Tossa de Mar, Torredembarra, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Caldes de Montbui, Cardedeu, Granollers, Lliçà d’Amunt, Mollet del Vallès, Sant Celoni, Inca, Llucmajor i Manacor.

Si voleu saber-ne més, aquí en teniu la pàgina web: http://www.efados.com/abans.htm

A nivell fotogràfic, és cert que cada volum respon a les facilitats que han trobat en cada municipi. Tot i això, es nota molt l’interès de buscar un públic més interessat pel contingut de la imatge, que per la pròpia fotografia, o el seu autor. Ara bé, és innegable que és una eina molt útil per a poder tenir a l’abast un recull de la història fotogràfica del vostre poble. Com a mínim, cal celebrar l’existència d’aquesta iniciativa fotobibliogràfica!

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris3 comentaris a “L’abans, en foto”

  1. Gràcies Jordi, no ho coneixia.

    Sempre es una bona noticia que hi segueixin havent iniciatives d’aquestes.

  2. Ja fa molts anys, cap a inici dels 90, a Cervera es va fer un recull popular de fotografies que complementaven les selecciondes de l’arxiu dels fotògrafs professionals del tot el segle XX a Cervera. Es va fer dos llibres, història gràfica de Cervera i Història gràfica de la Segarra. Em consta que a poblacions com Bellpuig també en van fer un… Imagino que en funció de qui gestioni la cultura d’un poble, aquestes iniciatives editorials han tingut mé o menys empemta. Suposo que hi ja altres poblacions amb edicions semblants, però en tot cas és una bona iniciativa la que ens comentes, Jordi.

    Una curiositat, una bona curiositat, és que vaig digitalitzar tot l’arxiu d’un dels grans fotògrafs de Cervera i em va servir, entre moltes altres coses, per adonar-me que localitzacions de Cervera que havia buscat pel meu compte mentre passejava el gos, en Claudi Gómez Grau ja ho havia fotografiat molts anys abans…

  3. L’Abans de Sant Celoni es va anar venent durant un any i escaig i la veritat és que va quedar un llibre molt interessant, ja que l’historiador local amb el que l’editorial va treballar és una persona amb molta empenta, molt coneixedor del poble i molt rigorós en les dades. L’altre dia hi parlàvem i està molt content de la feina i el resultat. Com a petit però és que criteri d’empresa es abarcar “només” fins a l’aparició de la fotografia en color, i això en el nostre cas coincideix amb la tranformació industrial del municipi, així que fotografies de les fàbriques i tot el que les envolta no hi ha. L’editorial pensa acabar tooots els pobles abans de començar a mb les històries dels anys seixanta fins avui dia.