avatar

Marie Ozanne, fotògrafa del culte a la Santa Mort

Fotografia de Marie Ozanne

La primera vegada que vaig saber de la fotògrafa francesa Marie Ozanne, membre del col·lectiu fotogràfic Caravane i radicada a Barcelona, ​​va ser a través d’una amiga i d’un lloc web amb les seves imatges, on utilitza com a presentació la següent frase: La meva trajectòria es recolza en una relació de respecte i desconfiança per poder transcriure millor les maneres de ser o de fer i els fragments de vida, principalment a través del retrat.

Després d’aquesta declaració el que em va cridar l’atenció van ser els seus retrats de dones notables en la societat turca actual on cadascuna posa amb confiança i mostra el seu important paper en la modernització del país.

Per enderrocar els estereotips sobre la dona al món oriental, les retratades apareixen segures de sí mateixes, somrients, en entorns laborals que indiquen el seu medi i ofici com jutgesses, coreògrafes, crítics d’art, sociòlogues, periodistes, relacions públiques, dones de negocis, etc, acompanyades de frases on declaren la seva opinió sobre el paper de la dona la societat turca actual.

Fotografia de Marie OzanneEl dijous 24 de març  a Quesabesde se li dedica una interessant ressenya sobre el culte als morts a Puebla, Mèxic, on torna a adquirir protagonisme el retrat, aquesta vegada com testimoni de l’interès que tenen els representants de les capes marginals de Mèxic en què l’Església Catòlica reconegui finalment aquest ritual i deixi de considerar-lo com una celebració satànica.

En l’esmentat article ens parla de la història i el naixement d’aquest culte i les seves experiències personals en assistir a celebracions on es barregen nens i adults. Comenta especialment les seves impressions sobre una foto en particular, on apareix una nena que porta una figura de la mort i la cuida com si es tractés d’una nina, ressaltant especialment la intensa mirada de la nena i el vincle que estableix amb la petita efígie-calavera.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.