avatar

Consequences

ConsequencesAquest comentari es va fer fa un temps. L’exposició va acabar el 25 de març, però si en teniu l’oportunitat, torneu-la a veure a qualsevol lloc on s’exposi, val la pena.

A l’Estació de metro de Diagonal a Rambla amb Catalunya/Roselló, i més específicament en l’Espai Mercè Sala, la exposició Consequences, de l’Agència NOOR: un testimoni gràfic sobre les conseqüències del canvi climàtic per al medi ambient i la vida de diverses comunitats.

Es presentà en ella l’obra de nou fotògrafs documentals de gran reconeixement internacional, Kadir Van Lohuizen, Yuri Kozyrev, Nina Berman, Yuri Kozyrev, Jon Lowenstein, Jan Grarup, Philip Blenkinsop, Stanley Greene, Francesco Zizola i Pep Bonet. Entre els temes abordats cal destacar el treball de Jan Grarup sobre el major camp de refugiats de Dadaab, Kenya, amb més de 30.000 ocupants que han escapat de la severa situació climàtica que afecta aquesta àrea. Realitzada amb una acurada factura tècnica i de gran atractiu visual, és indubtable que les imatges resulten un valuós aportació com denúncia gràfica d’aquesta situació que, segons estimats de l’ON augmentarà a més de 50 milions de refugiats climàtics a l’Àfrica per al 2012.

El testimoni de Philip Blenkinsop sobre la crema del carbó en Jharia, Índia, són també imatges de gran impacte en les quals el fotògraf aconsegueix retratar grups humans amb eficàcia,-un gran repte de la fotografia documental-en composicions que capten el fum,
les impureses que vicien l’entorn i la contaminació que pateixen els seus habitants.

Les conseqüències del canvi climàtic per habitants de les zones més fredes del planeta no escapen a aquesta exposició i entre elles es troba el conjunt titulat “Shadow of change: Greenland” del compromès fotògraf Stanley Greene. Amb la seva habitual preocupació per les comunitats més desfavorides, Greene registra la situació dels indígenes que viuen al nord-est de Groenlàndia, on el canvi climàtic es fa més evident, transformant els costums i pràctiques dels caçadors Inuit.

A la llista dels seus testimonis sobre la situació en llocs d’Àfrica i Amèrica Llatina, entre d’altres, cal sumar el registre que fa Pep Bonet d’efectes ocasionats per la indústria del carbó a Polònia. Les imatges capten amb efectivitat la depressió psicològica l’individu que es troba immers en la fredor dels paisatges empobrits de les regions mineres de Polònia, on abunden les plantes químiques, les fàbriques d’acer i les deixalles causats per aquestes indústries.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.