avatar

Dobles exposicions: les imatges de Dan Mountford

Com ja ho varem anunciar, a partir dels darrers i durant tot aquest any, els temes del Concurs Mensual, portaran un plus afegit, quelcom que ens faci interessar-nos per una tècnica, o conèixer un determinat fotògraf, etc. Aquest mes, el tema del present Concurs consisteix a fer una fotografia amb doble exposició. Però ens hem adonat, per les fotografies que anem rebent, que alguns aneu una mica desencaminats.

La doble exposició podríem dir que es una tècnica que s’ha utilitzat des de sempre. Només es tracta de fer dues fotografies sobre la mateixa superfície sensible, abans evidentment sobre la pel·licula i ara sobre el sensor. Abans es podria fer inclús per error o fallada mecànica de la càmera, això de disparar dos cops sobre el mateix fotograma. Algunes càmeres  ho resolien d’una manera més sofisticada i ja calculaven l’exposició correcte segons el número de fotogrames que preveiéssim. Avui en dia hi ha càmeres que incorporen aquesta funció i d’altres que no, però es fàcil i s’accepta que es pugui fer per software; tan sols hem d’imaginar-nos que es el que passa quan fem dues exposicions. Les llums sempre sumen i per tan no hi hauran zones negres en una fotografia si a l’altre coincideix amb parts il·luminades.

Com ho hem de fer si no podem fer-ho amb la càmera? En el PS podem posar una imatge de base i la capa amb la següent en mode “aclarir”. Això podríem dir que faria el mateix efecte. No hem de retallar res i no es tracta de fer foto-muntatges. Si no estem contents amb el resultat no ens hi esforcem, tornem-hi.

Qui pugui fer-ho directament a través de la seva càmera podrà investigar i gaudir molt més. Us animem a que la vostra fotografia sigui una d’aquestes, feta amb la càmera, segur que hi aprendreu coses.

Aquí i aquí ens expliquen com es faria amb les Lomo. Potser us ajudarà a entendre-ho millor.

A la noticia del concurs us proposàvem que miréssiu  aquesta galeria i ara podem veure aquestes altres fotografies com a font d’inspiració. Son de Dan Mountford, un jove de 19 anys, estudiant de disseny i il·lustració i aficionat a la fotografia. Podria semblar que son fetes amb Photoshop, però ens estaríem equivocant: estan fetes amb la càmera, només utilitzant la imaginació i la tècnica de la doble exposició. Gaudiu-ne i si us poden ajudar amb el repte d’aquest mes i obrir-vos la curiositat per fer mes proves i experimentar sobre això, doncs repte aconseguit.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris14 comentaris a “Dobles exposicions: les imatges de Dan Mountford”

 1. Anava a deixar aquest comentari “Com crec que aquesta notícia serveix per aclarir conceptes, faig la següent pregunta: És possible fusionar tal com s’ha explicat anteriorment, dues imatges que prèviament han estat processades lliurement? o per contra és condició obligada utilitzar dues imatges “verges” per obtenir el resultat? ”

  Però veig que unes respostes més amunt ja està resolta en dir: “sense alterar prèviament el contingut de cap de les dues imatges”

 2. Us preguem que us ajusteu a l’esperit de l’exercici. El que us proposem, com ja hem dit, es pot fer de dues maneres:

  1. Directament amb la càmera, tal com es feia amb pel·lícula, prenent dues fotos sobre el mateix fotograma. El resultat és una sola imatge, producte de la superposició de les dues preses. Aquesta imatge es pot tractar després com es cregui convenient.
  2. Imitant el procediment amb Photoshop o similar, superposant dues imatges tal com surten de la càmera amb el mode de fusió de capes dit “Trama”. El resultat, com abans, ha de ser una sola imatge, producte de la superposició de les dues preses inalterades. Aquesta imatge única es pot tractar després com es cregui convenient.

  I no demanem res més, no hi ha cap dificultat per enlloc, no ho compliqueu innecessàriament que tot plegat és ben senzill.

 3. No us arribeu a imaginar el que hagués donat per poder fer l’opció 1…