avatar

L’arxiu de Joaquim Gomis, a la Fundació Miró

Joan Miró, per Joaquim GomisCom bé sabeu, després del “cas Centelles” estem tots molt sensibles a les notícies relacionades amb les col·leccions i arxius fotogràfics catalans. I, avui, per sort, això ens permet compartir una nova ben positiva: l’arxiu del fotògraf Joaquim Gomis serà gestionat per la Fundació Miró, gràcies a un acord signat entre els hereus i aquesta institució.

Joaquim Gomis i Serdañons (1902-1991) fou un fotògraf català, a banda de promotor artístic, empresari i col·leccionista d’art. Nascut en una família burgesa, ja de ben jove s’interessà per la fotografia, però fou gràcies als viatges que féu a Anglaterra i, sobretot, als Estats Units, que aquesta afició prengué forma i força.

La seva vida fotogràfica, però, es veurà sempre lligada a la figura de Joan Miró, de qui en fou un dels dos principals retratistes (l’altre, com bé sabeu, Català Roca). De fet, diverses de les imatges més conegudes del pintor són fetes d’ell. Aquesta relació fou possible gràcies a les inquietuds artístiques de Gomis, que el portaren a freqüentar els ambients artístics de la postguerra catalana.  Per aquest mateix motiu, fou amic de Picasso i Paul Élouard, i el propi Miró li dedicà una obra, el “Mural de Joaquim Gomis”.

Joaquim GomisUna de les innovacions de Gomis foren el que ell anomenà “fotoscops”, que no eren sinó sèries de fotografies organitzades com a seqüència, que van portant l’espectador per l’itinerari traçat pel fotògraf.

Si voleu saber-ne més, podeu fer una ullada a aquest breu opuscle, editat pel Centre Miró de Mont-Roig del Camp, que recull diversos aspectes de la vida del fotògraf, i de la seva relació amb el pintor. Igualment, al Flickr de la Fundació Miró podeu veure aquesta galeria de fotografies de Gomis.

I, ja que hem començat esmentant el “cas Centelles”, aprofitem per a fer-vos saber que el que fou Subdirector General d’Arxius i Gestió Documental de la Generalitat durant aquelles negociacions, Ramon Alberch, ha publicat un llibre on explica la seva versió dels fets, una versió que no agradarà gens als germans Centelles. El “cas Centelles”, com bé podem observar, continua ben obert…

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.