avatar

Maternitats, del reporter i fotògraf Bru Rovira

Maternitats, de Bru RoviraL’obra social la Caixa i l’Ajuntament de Badalona han inaugurat recentment l’exposició titulada Maternitats, del periodista i fotògraf Bru Rovira al Centre Cívic la Salut de Badalona. El comissariat de la mostra va quedar a càrrec del seu fill Oriol Rovira que va explicar a la premsa com les fotografies reflecteixen la figura de la mare i la relació amb el seu fill en diferents contextos. Des de Barcelona, ​​Belgrad, Rwanda, Guatemala, les imatges descobreixen les diferents demostracions del sentiment maternal en condicions adverses i extremes de pobresa, guerra i malalties.

Algunes imatges no són exponents d’una gran perícia tècnica, i fins i tot mostren al reporter que ha hagut de convertir-se en fotògraf improvisat a causa de les contingències de la feina, però aconsegueixen expressar el dolor i el sentiment des de la immediatesa de l’esdeveniment que esdevé davant la càmera.

Una bala perduda al Brasil i una filla assolida per aquesta a cura de la seva mare, la fam que pateix una família nòmada a Somàlia, mare i fill víctimes de la SIDA a Guatemala, els instants de joc entre una mare que es troba a la presó i el seu nen.

En totes les fotografies es vol reflectir a través de petons, mirades, espurnes de emoció, la singularitat d’aquest vincle entre la mare i el seu petit més enllà del sofriment o la desesperació que transmeti cada història. En blanc i negre o color, el comissari destaca com algunes imatges fins i tot no semblen del mateix autor pel fet que eren part d’un procés d’aprenentatge que el seu pare va desenvolupar durant diverses etapes i anys fins a aconseguir una major eficàcia o destresa en el reportatge gràfic. Segons el propi autor:

No hi ha res, ni ningú que pugui arrasar la força interior d’un ésser humà. Sempre podràs trobar al teu interior una espurna d’humanitat i bellesa per agafar-te. La relació entre una mare i el seu fill pertany a aquest univers immaterial, privat i íntim capaç de sobreviure a qualsevol situació per molt malament que vagin les coses.

Un muntatge atractiu ens mostra imatges impreses en gran format amb material audiovisual que l’acompanya i va explicant el sentit i història de cada imatge. Com a part de l’exposició, es mostren també una sèrie de dibuixos i frases de nens que expressen l’impacte que els han provocat les imatges exposades, alhora que la seva sensibilitat amb altres realitats que els són alienes. L’exposició estarà oberta fins al 30 d’abril.

Maternitats, de Bru Rovira
Centre Cívic la Salut
Av. Marquès de Sant Mori / C. de Quevedo
De l’1 al 30 d’abril
Entrada gratuïta

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris3 comentaris a “Maternitats, del reporter i fotògraf Bru Rovira”

  1. No podre anar a veure l’expo d’en Bru, però en fa ilusió doncs va ser un bon companys de feina ara fa molts molts anys!!! Recordo quan ambdós varem entrevistar i fotografiar a l’Ana Belén quan aquesta feia “La oscura història de la prima Montse”, a Barcelona. Tinc molt bon record d’en Bru.

  2. Gracies Mabel per la teva suggerència.

  3. Gracies. Molt interessant Josep!