avatar

Trukhachev

Bassal d'oli (Moscou 2008), per Andrey TrukhachevSi escriviu Trukhachev al cercador d’imatges del Google obtindreu moltes imatges de l’últim president de la Unió Soviètica Michael Gorbachev, àlies Gorby, que fa poc va fer 80 anys.

Una de les fotos més recents és una on es veu Gorby —disculpeu la familiaritat— amb la seva filla Irina Virganskaya i el seu gendre Andrey Trukhachev. I a què ve ara aquesta introducció, més pròpia d’una revista del cor que del nostre espai fotogràfic? Doncs resulta que el Sr. Andrey Trukhachev és un fotògraf rus, autor, a més de molts retrats del seu sogre, de fotos com la que acompanya aquest article.

Una foto amb uns colors iridescents “pintats” per una taca d’oli en un bassal de Moscou, possiblement quan la primavera començava a fondre la neu dels carres de la capital. Una figura geomètrica de línies negres —el reflex d’un fanal i els cables corresponents— trenca la superfície abstracta de colors pastel de la taca d’oli. Un home acaba de passar per la part superior de l’escena: només li ha pogut agafar un peu i el seu reflex damunt l’asfalt humit. Una taca vermella, segurament el reflex del pilot d’un cotxe, dóna un petit contrapunt al peató anònim.

Té d’altres fotos semblants, en Trukhachev, però si m’he aturat en aquesta és perquè m’ha fet pensar en la cèlebre foto de Cartier Bresson, on es veu la silueta d’un home saltant per damunt d’un bassal d’aigua.

Tanmateix, si les comparem, hi trobarem poques coses en comú: una és en blanc i negre, i l’altra en color;  la del francès és de Paris i la de Trukhachev està feta a Moscú l’any 2008, …

Però també tenen elements comuns, que són els que m’han fet establir una relació entre elles: el gran bassal que domina l’escena a les dues fotos, els reflexes damunt la superfície líquida, i el passavolant anònim, incert, que en ambdues fotos ha decidit passar de llarg, cap a un destí desconegut per a nosaltres. I aquí començaria el relat, és clar. Però, en realitat, aquí s’acaba.

Perdoneu la brevetat, però avui, després de veure el partit del segle, hi ha una pregunta que em neguiteja i no em deixa seguir: per què?

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Trukhachev”

  1. Bé, si ara escriviu Trukhachev al cercador d’imatges del Google, la primera foto és la d’aquest article!

  2. Això deu ser gràcies a espaifotografic…