avatar

Ressuscitarà la Kodak Brownie?

La nova Brownie, en versió negraHi ha cites que s’han fet molt famoses en la història de la fotografia, com la de “si la foto no t’ha quedat prou bé és que no l’has feta des de prou a prop“, atribuïda a Robert Capa, o bé aquella de “tu prem el botó, i nosaltres ens ocupem de la resta“, usada com a reclam comercial de la casa Kodak a principis del segle XX, quan llançaren al mercat la primera càmera fotogràfica “per a tots els públics”: la Kodak Brownie (que aquest febrer celebrà el seu 111è aniversari!). De fet, la Brownie obrí el camí de la fotografia familiar, la fotografia d’oci, la fotografia sense pretensions. Es tractava d’una càmera quadrada, originalment de cartró, amb una lent fixa no regulable, i sense massa més característiques. Curiosament, tingué una vida molt llarga, ja que les darreres Brownie es fabricaren fins a finals dels anys seixanta (fetes amb altres materials, com la baquelita).

Doncs bé, sembla ser que no tothom està disposat a deixar morir aquesta mítica càmera. Un dissenyador de Londres, James Coleman, ha fet el disseny d’una moderna càmera Brownie, que recull l’estètica de l’original, i que, malgrat ser ja una càmera digital, manté algunes característiques de la Brownie de principis del segle XX.

La família de la nova BrownieLa càmera manté l’estructura de tres lents, una per a la pel·licula, i les altres dues per als dos visors (un per quan les fotos es fan apaisades, i l’altre per a les verticals). Igualment, manté un únic botó, l’obturador, en tota la càmera, ja que la Brownie no és una càmera que permeti modificar el diafragma, la velocitat o l’enfocament. De la mateixa manera, la nova Brownie no té pantalla per a pre-visualitzar les fotos ja que, segons el dissenyador, això adulteraria la manera de fer les fotos amb aquesta càmera. Això sí, manté el descomunal flaix, aquesta vegada semi-integrat en el cos de l’aparell.

El motiu per a fer aquest disseny de càmera és que el 2012 se celebraran els Jocs Olímpics a Londres, i la nova Brownie cal entendre-la com a “edició commemorativa”. De fet, la càmera està pensada per a ser distribuïda en els cinc colors de les anelles olímpiques, a més del rosa (suposo que justificat per algun obscur raonament de màrqueting).

Per si ja us esteu començant a animar, i teniu previst comprar-vos-la, em sap greu informar-vos que, de moment, es tracta sols d’un prototip, i que no hi ha previsió de fabricar-ne en sèrie. Això sí, si Kodak no s’hi posa aviat, vés a saber si algú de can Lomo o de can Impossible Project no s’hi acabarà animant!

Si voleu saber-ne més, podeu fer una ullada a la web del dissenyador, o bé en aquest article de la web Yanko Design. Nosaltres ho hem descobert gràcies a aquest article a Quesabesde.com.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.