avatar

Carl Kleiner: bodegons frescos

Carl Kleiner, bodegó per a IKEAImagino que tots estarem d’acord que el bodegó, o natura morta, és una de les especialitats de la fotografia que més càrrega de classicisme i tradició artística podria tenir. En molts casos, arrossega una enorme influència de tot el que s’ha fet prèviament en pintura, per exemple. Això fa que sovint sigui difícil trobar una nova manera de executar-lo, un estil propi que trenqui amb el que és habitual i previsible.

Hi han mestres de la fotografia que, en el seu moment i cadascú a la seva manera, ho varen fer. Van renovar el bodegó fotogràfic aportant una visió personal diferent, explorant-lo des de un punt de vista que ningú abans havia considerat. Un exemple ja va ser tema del nostre Concurs Mensual: el prebrot nº 30 de Edward Weston. I no va ser l’únic objecte inert ni l’únic vegetal que en Weston va estudiar fotogràficament: fulles de col, conquilles, branques seques… Sempre buscant un gir diferent de coses ben comuns.

Considerant la evident dificultat de veure d’una manera nova quelcom que tanta gent ha explorat durant tant de temps, sempre és estimulant ensopegar amb algú que és capaç d’aconseguir-ho. I aquí és on penso que en Carl Kleiner té força coses a dir.

No he estat capaç d’esbrinar gaire cosa d’aquest fotògraf, excepte que és suec i que sembla força especialitzat en fotografia de producte. Dues obvietats, vaja. En qualsevol cas, sembla que és dels que pensen que el que ha de parlar és la seva feina, a jutjar per la manera com està concebut el seu web: un mostrari directe i sense recursos literaris on exhibeix els treballs que ha resolt.

Anant per feina, si voleu veure una manera diferent de fer bodegons, en aquest cas d’aplicació comercial, visiteu el web de l’amic Kleiner. Hi veureu coses molt fines, molt elegants, sense ni un element superflu, composicions estudiades al mil·límetre, geometries i disposicions de perfecció escandinava, imatges d’una puresa i un minimalisme extrem. Jo m’he quedat embadalit! Pareu especial atenció en la sèrie IKEA, creada per un llibre de cuina publicat per l’empresa on el fill del mestre Geppetto mai demanaria feina.

No us perdeu tampoc els vídeos publicitaris, titulats “Art of cooking” i realitzats també per IKEA, en els que Carl Kleiner ha fet de director de fotografia. Fantàstics!

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris7 comentaris a “Carl Kleiner: bodegons frescos”

  1. moltes gràcies per l’enllaç, he passat una bona estona i me’l tornaré a mirar.
    a mi també m’ha recordat en madoz.
    salut!

  2. Les fotos son molt bones, però els vídeos de IKEA son fantàstics.