avatar

Francesco Capponi: estenopeitzar el món

Autorretrat amb pinholo, per Francesco CapponiQue la fotografia estenopeica és un món ple de possibilitats ja ho sabem prou bé a EF, gràcies a companys com en Joan Porredon i el seu projecte Primeres llums. Tot i això, quan sembla que ja està tot inventat, a voltes descobrim fenòmens o personatges absolutament sorprenents. I un d’ells és Francesco Capponi.

No en sabem gaire de Francesco Capponi, més enllà que és de Perugia (Itàlia), que té 35 anys, que aquesta és la seva web, aquest el seu Flickr, i aquest el seu espai a la web de la lomografia. Bé, si, sabem una cosa més: que li encanta convertir objectes quotidians en càmeres estenopeiques.

Però, em preguntareu, objectes quotidians com quin? Doncs, per exemple, un pinyó. Sí, un pinyó, els de les pinyes dels pins, els dels panellets. Bé, la closca, és clar. Sembla fàcil: dues meitats, el pintes de negre per dins, hi fas l’estenop, hi poses un trosset (recalco el diminutiu) de paper fotogràfic, et fas un retrat, ho reveles, i… aquí al costat en podeu veure el resultat! Ja ho tens!

Mini lomo de Francesco CapponiSi voleu saber més coses sobre el procés de fabricació del “pinholo” (batejat així per son pare), podeu llegir aquest article o bé aquest altre. Ara bé, és evident que algú que fa això, no pot quedar-se només amb aquest invent. I per això, va decidir fer una autèntica càmera fotogràfica estenopeica. I ara podríeu pensar: va agafar una càmera vella, li va substituir l’objectiu per un estenop, i alehop!, ja ho tens. Doncs… sí i no. Va agafar una càmera… Bé, de fet va agafar un clauer amb una càmera miniatura, d’aquests que vénen a les botigues lomo. I, tal i com va fer amb el pinyó, la va transformar en una autèntica càmera. Com veieu a la foto, és una autèntica càmera “digital”!

Igual que abans, si voleu saber-ne més, en aquest article en trobareu més dades, i en aquest altre una mostra dels resultats. No està malament, oi?

"Uovo" de Francesco CapponiDoncs més difícil encara. Fins ara treballava amb paper fotogràfic. La següent càmera, en canvi, és d’un sol ús, ja que Capponi aplica una emulsió fotogràfica al seu interior còncau… Perquè es tracta d’un ou! Sí, si, el de gallina. En trenca un tros, el neteja, el pinta amb emulsió, el tapa amb una porta amb un estenop al mig, i voilà!

El procés per a fabricar-los l’explica aquí, i aquí en podeu veure més exemplars. I, a banda d’aquests, també ha fet fotos amb barrets, figures de papiroflèxia, casetes d’ocells, o fins i tot un piano. Passegeu per la seva web, és realment fascinant!

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Francesco Capponi: estenopeitzar el món”

  1. Ei Jordi,jo havia penjat aquest link en un fil, però d’on jo el vaig treure parlava de albergínia. Ara veig l’error. Molt complert el teu article.Gracies

  2. Impressionant!