avatar

Gallen Rowell: fotògraf i muntanyer

Galen Rowell, fotògraf i muntanyerGalen Rowell (Berkeley 1940- Bishop 2002) és un referent en la fotografia de muntanya i natura. Va créixer dins de l’ambient intel·lectual de la Universitat de Berkeley i de ben petit va començar a sortir a la muntanya amb els pares. Als 16 anys va fer la seva primera cordada a Yosemite i en els següents anys va acumular fins a 100 primeres ascensions en la High Sierra (Sierra Nevada de Califòrnia). Durant la seva vida va participar en més de 40 expedicions en els cinc continents i els pols.

Va comprar una Kodak Instamatic per fotografiar les seves ascensions i posteriorment una Nikon de 35 mm. Als 32 anys va decidir dedicar-se professionalment a la fotografia i a escriure. L’any següent, va publicar un reportatge sobre escalada a la revista National Geogràfic, tal com ell relata, en un autèntic cop de sort.

Al contrari que altres grans paisatgistes, Rowell no utilitzava càmeres de gran format, si no que es va limitar a les de 35mm per gaudir de la màxima mobilitat. Amb freqüència utilitzava models de càmera senzilles i lleugeres que li permetien compaginar la fotografia amb dures ascensions alpinístiques.

Fotografia de Galen RowellEls paisatges favorits de Galen Rowell cerquen la convergència de la llum i la forma, el moment aparentment irrepetible capturat mitjançant la combinació d’imaginació i acció amb una clara comprensió dels fenòmens òptics a l’aire lliure. Aquests moments irrepetibles ell els anomena “paisatges dinàmics”. En els seu llibre Luces de montaña: En busca del paisaje dinámico (Ed. Desnivel) per mitjà dels seus textos i imatges ens apropa a la seva recerca d’aquestes rares convergències.

Una frase d’aquest llibre ens mostra la seva opinió sobre la constant preocupació d’alguns fotògrafs sobre l’equip fotogràfic: “ Descriure una successió d’engegades, aturades, embragatges, canvis de marxa i girs no explica més d’un viatge del que una descripció del tipus de càmera, obertures, enfocaments, distàncies focals i pel·lícules podrien explicar respecte les meves fotografies o les de qualsevol altra persona.

Una de les característiques singulars de Galen Rowell va ser que ell no va ser un simple admirador i fotògraf dels grans paisatges, doncs la majoria de les seves fotos estan fetes en el transcurs de difícils escalades o grans travesses amb la dificultat afegida que comporta fer bones fotografies en aquestes condicions.

El seu historial alpinístic és impressionant amb activitats a les muntanyes del Nepal, Índia, Pakistan, Xina, Tibet, Àfrica, Alaska, Canadà, Sibèria, Nova Zelanda, Noruega, i la Patagònia. A més de participar en importants expedicions a l’Himàlaia (Everest, K2 i Gasherbrum II), va fer les primeres ascensions en un dia al Mont Denali a Alaska i al Kilimanjaro a l’Àfrica, així com primeres ascensions a cims com Cholatse i la Torre del Trango Gran. També va fer el major ascens i descens complet d’una muntanya amb esquís a Mustagh Ata (7546 m.), així com una travessia hivernal de 460 Km pel Karakorum.

Fotografia de Galen RowellTot llegint els seus llibres ens podem fer una mica la idea de la dificultat de moltes de les seves fotografies, com quan explica que mentre els seus companys descansaven en el sac dins de la tenda de campanya ell estava esperant, amb un trípode fet amb un piolet, que la llum vermellosa de la posta de sol il·luminés una carena nevada i tot això, en una ascensió al Denali (6,198 metres) i a menys de 20 graus sota zero.

Rowell va escriure 18 llibres amb texts i fotografies, dels quals , que jo sàpiga, s’han traduït al castellà Luces de montaña: En busca del paisaje dinámico i Fotografía de Naturaleza: Una mirada interior , tots dos editats per Desnivel Ediciones.

 

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.