avatar

Taller EF: tècniques fotogràfiques alternatives el 18 de juny

El cap de setmana vinent, tenim el taller de nu amb en Josep Bou, però no per això descansem i ja estem preparant el proper taller EF. Aquest està programat per el 18 de juny i tractarà sobre tècniques fotogràfiques alternatives. Fa molt de temps que teníem ganes de fer un taller d’aquest tipus i esperem que aquest tingui bona acollida i sigui un bon punt de partida per fer-ne més, amb tècniques més complexes i elaborades. Cal començar pel principi però, i ho farem amb dues tècniques senzilles d’elaborar, però que donen molt bons resultats.

Com a ponent tenim a tota una especialista en el tema, amb amplia experiència docent  i coneguda per molts, la Lola Montserrat, professora de tècniques alternatives i Photoshop, dos opcions que en principi semblen ben oposades, però això ens parla de la seva inquietud i curiositat envers tot el món de la fotografia . Ella ens ensenyarà tots els secrets per a elaborar les copies amb dues de les primeres tècniques que es varen utilitzar en fotografia.

En aquest taller farem Cianotípia i Paper Salat. Són tècniques que en podríem dir fins i tot pre-fotogràfiques doncs ja s’havien utilitzat abans de la fotografia com a tal, per fer reproduccions o simplement fotogrames. Com el cas d’ Anna Atkins i les cianotípies que va fer per il·lustrar un llibre de botànica. Atkins es considera la primera fotògrafa i la primera persona en il·lustrar un llibre amb imatges fotogràfiques.

Es tracta de tècniques que s’havien usat molt però que mai es varen arribar a comercialitzar i per tant sempre s’han utilitzat a nivell d’aficionat, potser perquè tenen una component molt artesanal. La pròpia textura del suport es part de la imatge i li confereix un aire pictòric al conjunt. Actualment s’utilitzen en la seva besant més artística, com a mètodes alternatius de copia, perquè ens donaran copies úniques i impossibles d’obtenir d’altra manera. En el cas de la cianotípia, s’obtenen copies amb una duració pràcticament il·limitada.

Haurem de preparar els químics (sensibles a la llum), emulsionar el paper, exposar-lo al Sol i revelar-lo. Un procés que ens permetrà passar les nostres imatges a un suport “diferent”. Del taller en sortireu amb dues copies, una de cada tècnica i de les fotografies que vosaltres vulgueu. Penseu en aquell quadre que teniu buit i voleu omplir amb quelcom especial: ara teniu l’ocasió de fer-ho amb una copia única i feta íntegrament per vosaltres.

Heu de buscar entre les vostres fotografies i trobar les dues que us farien més gràcia passar a paper amb aquestes tècniques. Per no sumar despeses extres al taller, us demanem als que vingueu, que porteu de casa varies coses a utilitzar durant aquesta jornada i que no us costaran de trobar.

  • Les tècniques no es fan per ampliació sinó que el paper, un cop sensibilitzat, cal exposar-lo als UV del Sol i com que es fa per contacte, el negatiu ha de ser tan gran com la còpia final. Primer de tot necessitarem un o dos negatius ampliats convenientment. Caldrà que aneu a una copisteria i que us facin (imprès o fotocopiat) un negatiu de la vostra imatge (digital o analògica) sobre acetat transparent i a la mida final que vulgueu que surti o podeu fer-ho vosaltres mateixos amb la impressora si teniu fulls d’acetat transparent. Aquest procés no es pot fer en el transcurs del taller i d’aquesta manera també podeu triar tranquil·lament les vostres imatges a ampliar. Us recomanem que les imatges siguin força gràfiques i amb contrast, ja que amb aquestes tècniques es perden les textures fines i detalls subtils.
  • A EF tindrem paper per a tots, però serà paper Basik (el típic d’us escolar, de la casa Guarro). Si voleu personalitzar més la vostra imatge, porteu vosaltres el suport sobre el que imprimir-la. Pot ser paper amb barbes fet a mà, papers d’aquarel·la, texturats, naturals, amb fibres, amb fulles, papir, fins i tot roba … El que vulgueu!
  • Per exposar-lo al Sol és imprescindible un vidre, una fusta i unes grapes, per tal de premsar el paper amb el negatiu sense que perdi el registre. Pot ser un quadre desmuntat o qualsevol cosa que faci aquesta funció, però cal que el vidre sigui llis i brillant. Aquest ha de ser uns centímetres més gran que el paper per facilitar la feina. Us suggerim que el paper sigui per exemple de 18×24 cm i el marc de 24×30 cm encara que aquestes mides poden variar sense cap problema. No porteu paper massa gran pel tema dels químics  i perquè trigarem més temps a fer el procés. I si en podeu portar 2 millor que 1, així mentre s’exposa el paper al Sol, podem anar preparant l’altre paper.

Cianotipia sobre paper fet a mà, de Pep MinguezNo està de mes que porteu ulleres, per protegir-vos els ulls a la hora de sensibilitzar el paper. En el cas del Paper Salat la solució porta nitrat de plata: no és bo que hi estem en contacte i taca molt. Per tant, podeu portar una bata per protegir-vos la roba. També us caldrà un pinzell, pla i ampla i si pot ser sense peces metal·liques. De tota manera aquestes darreres coses no són imprescindibles, ja que no cal fer-ho tots alhora i nosaltres també mirarem de tenir material a l’abast.

Espaifotografic posarà la resta de material necessari per a fer el taller. Químics, llums inactíniques, llums d’UV (per si ens falla el Sol), cubetes, fixador, guants de latex, paper Basik, secadors…

El taller es farà a la Masia Can Rafart (Vilassar de Dalt) en una amplia sala condicionada. Si esteu interessats en assistir-hi, no badeu gaire! Les places estan restringides a 15 assistents per tal de que tots pugueu fer les dues tècniques amb prou temps i còmodament.

El preu del taller és de 70€ i haureu de sumar-hi 25€ (95€ en total) si voleu dinar al restaurant Les Sedes. Recomanem però que ho feu, doncs es un bon moment per a conèixer gent amb els mateixos interessos, treure dubtes, aclarir conceptes, etc.

L’horari serà mes o menys el mateix de sempre. De 10 a 14h, pararem per dinar i de 16 a 20h. I al matí es fa un petit break a les 11h, amb cafè, coca i refrescos.

Podeu fer l’ingrés al compte 0081 0379 88 0001142220 del Banc Sabadell Atlántico (indicant el nom, telèfon i e-mail de contacte). Agrairem que ens feu un avís per email quan hàgiu fet l’ingrés. Acceptarem cancel·lacions i retornarem el import pagat fins una setmana abans de la data, però no en els dies previs al taller.

Obrim un fil per les dubtes que puguin anar sorgint.

 

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris12 comentaris a “Taller EF: tècniques fotogràfiques alternatives el 18 de juny”

  1. Moltes gràcies per la promoció Xevi, a veure si entre tots hi podem donar prou difusió.

  2. Ja m’he apuntat. Fins aviat