avatar

Berga, 1868

La Patum de Berga (Rafael Lozano, 1868)Suposo que ja us haureu adonat, però demà serà el primer dijous després del vuitè diumenge després de Pasqua (que, alhora, va ser el primer diumenge després de la primera lluna plena després de l’equinocci de primavera)… Que sí, home, que sí, que demà és dijous de Corpus!

A Catalunya, a banda de les celebracions i processons religioses, això vol dir també que és un cap de setmana de gegants, bestiari, i festes diverses. I, entre elles, en destaca una, per la seva riquesa, tradició i qualitat: La Patum!

I avui us presentarem una fotografia històrica: la primera fotografia que es coneix i conserva de la festa berguedana. Va ser feta el 1868, per Rafael Lozano, un enginyer de mines que, com la resta de pioners, estava entusiasmat per totes les novetats tècniques de l’època. Ja feia uns quants anyets de la primera fotografia a Catalunya, el 1839, però en aquella època la difusió i la comunicació dels nous descobriments, si no tenien una utilitat que n’agilitzés el procés, era força lenta. A més, penseu que era una època complicada i convulsa: revoltes a les grans ciutats, la tercera guerra carlina a les portes (en una ciutat on aquest conflicte es visqué amb gran força)…

A la foto, que és un gran document històric, hi podem veure els gegants vells, estrenats dos anys abans, amb uns vestits que no semblen de moros, com els actuals. Encara hi havia sols una guita (la grossa), i els quatre diables que més tard evolucionarien en els actuals dos grups de maces i plens. També al mig de la rotllana, Sant Miquel (amb la seva antiga carota aixecada) i l’àngel; dos nanos vells a cada banda; l’àliga a la dreta; darrera seu el tabal i al davant de tot els turcs i cavallets que precediren els actuals.

Aquesta foto, no només és la primera de la Patum, sinó que sembla que és la primera feta en tot el Berguedà. No em negareu que té molta gràcia que sigui aquesta, precisament, la seva primera foto!

Font: Museu de la Patum de Berga

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris3 comentaris a “Berga, 1868”

  1. Sempre hi he volgut anar i mai m’ho planifico amb temps. Gràcies Jordi per recordar-m’ho un altre cop i per explicar-nos la història de la foto i d’on be lo del dijous de Corpus ( que no en tenia ni idea)

  2. Pep a mi em passa igual. La Patum és una assignatura pendent :(

    Aprofito per recordar-vos que el 9 de juliol és l’Scaldarium a Caldes de Montbui una altra de les festes de foc i, a Caldes, també d’aigua, bruixes, diables i la Godra, la nostra bèstia de foc.

  3. Ho subscric companys, per mi també és una assignatura pendent.
    Una història curiosa, Jordi. Gràcies !