avatar

Billy el Nen cavalca de nou

Billy the KidÉs innegable que hi han noms de la història dels EEUU que formen part del imaginari comú de la majoria de nosaltres. Fonamentalment gràcies a les pel·lícules americanes i en menor proporció degut a les referències històriques o parodies d’alguns còmics —com ara les aventures de Lucky Luke— a gairebé tothom li resulten familiars noms com Jesse James, Will Wild Hickock, Buffalo Bill (altrament anomenat William Cody), Wyatt Earp, el General Custer i tants altres.

De entre tots aquests noms, que podrien arribar a sumar una llista ben llarga, aquest dies torna a ser noticia el d’un personatge singular i força revestit de misteri i llegenda. Parlo en concret de William Bonney (1859-1881), més conegut com a Billy the Kid (Billy el Nen).

Encara que hi han algunes fotografies de Billy quan era nen (però de debò) i també apareix al fons d’un altre que mostra mitja dotzena de cowboys a un ranxo, oficialment  aquesta és l’única fotografia d’adult d’aquest malfactor, que aparentment ostentà el rècord personal d’haver assassinat un home per cada un dels seus anys de vida. Pel que es veu, aquesta fotografia se la va fer en Billy a Nou Mèxic, just al davant d’un d’aquells Saloon, a finals de 1880 o principis de 1881, pagant $0,25 pel servei.

La fotografia, un ferrotip de petites dimensions (5×8 cm aproximadament), mostra a en William Bonney, Henry Antrim, Henry McCarty o simplement The Kid, vestit amb un barret rebregat i capes de roba, incloent un suèter gruixut. Apareix dret, amb una mà recolzada en una carrabina Winchester en el seu costat dret i un revòlver Colt enfundat en el seu costat esquerre.

Els ferrotips, que no són sinó un positiu directe sobre una planxa de metall polit obtingut pel procés del col·lodió, mostren les imatges invertides. Per aquesta raó, durant cert temps la imatge va induir la idea que Billy era esquerrà. Aquest fet va inspirar la pel·lícula El pistoler esquerrà, dirigida per Arthur Penn, en la que un joveníssim Paul Newmann interpretava al temible delinqüent.

Billy the Kid, detallBilly va regalar la foto a un amic seu, en Dan Dedrick. La planxa va anar passant de pares a fills dins de la família i de fet només es va exhibir en públic un cop, als anys 80, al museu del comptat de Lincoln (Nou Mèxic). Des de llavors, ha estat permanentment guardada en un sobre ple de nitrogen, per garantir la seva conservació.

El cas és que, com passa tot sovint, la raresa de l’objecte i el pas del temps ha multiplicat astronòmicament el valor de la peça., fins al punt que dissabte passat es va subhastar a Denver (Colorado, USA) per un preu final de 2,3 mil·lions de dol·lars, superant de llarg les previsions dels organitzadors de la subhasta. No està gens malament, per un jove criminal descamisat que no es devia canviar gaire sovint de mitjons!

Billy va morir en circumstàncies mai prou aclarides, aparentment abatut a traïció pels trets del xerif Pat Garrett. Llegendes a banda, probablement tant la personalitat com els fets protagonitzats per Billy the Kid han estat magnificats i distorsionats en molts sentits, convertint a aquest personatge en un dels grans mites de la història de l’Oest Americà.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris6 comentaris a “Billy el Nen cavalca de nou”

 1. Ostres, que curiós! Merci per l’article!

  Una pregunta tècnica: per què el barret és tan negre, si la resta de la imatge és més aviat sèpia?

  • Home, jo diria que senzillament per que era negre, el barret. Hi han altres negres densos a la imatge, de fet. Fixat a les ombres del mocador de coll o sota l’armilla.

 2. Interessant història a partir d’una “petita” fotografia. Gràcies, Joan!

 3. Alguna cosa havia vist en un documental fa temps. Però el tema fotogràfic va ser una mínima menció. Ara, ja se alguna cosa més. Gràcies.

 4. Sí, suposo que és això, però igualment em sobta…

  Per cert, heu vist la foto a la Vanguardia? És molt diferent! L’han processada?

  http://ves.cat/aJXp

  A la notícia, diuen de la foto que “se tomó mediante una rudimentaria técnica fotográfica que utilizaba placas de metal”. A veure si llegeixen els articles d’EF, indocumentats!

  • Probablement totes aquestes imatges són variants d’una única, ja que la planxa no ha circulat gaire, per no dir gens. Sense haver vist l’original, òbviament, jo m’inclino a creure’m més les interpretacions “color sèpia”, per allò del to vermellós dels òxids de ferro. Ara, potser vaig ben errat.

   També diuen a La Vanguardia que és “la única foto que se conserva del pistolero” i pel que he esbrinat per escriure el text, això no seria exacte. Tinc entès que és l’única foto seva d’adult.