avatar

Gabriel Casas

Cartell del president Macia de Gabriel CasasAvui vaig més malament que mai per enllestir aquest article. Tan malament vaig, que mentre escric aquesta ratlla no sé que posaré a la següent.

El fet és que estava esperant uns llibres vells de fotografia que havia comprat per internet, i ahir em van avisar que la comanda s’endarreriria uns dies més del que estava previst perquè un dels títols no el tenien en estoc. I com que la meva intenció era comentar aquests llibres, m’he quedat amb les ganes.

Després he pensat que podria parlar del concurs de fotografia que cada any organitzen al meu poble per la festa major. Però he vist que el tema està limitat a la Vall de Llémena i els participants hi han de viure o treballar-hi, i em sembla que no tindria gaire sentit estendre’m més sobre aquest assumpte tan local.

No sé quin tema tocar, la veritat, i això que a sobre la taula hi tinc una pila de llibres prou interessants: Crònicas de un viajero (del qual ja en vaig parlar en un altre article), Camera Work d’Alfred Stieglitz, que m’encanta mirar i remirar, París d’Eugène Atget i l’obra completa publicada de Karl Blossfeldt. I també una guia de la fotografia de l’any 90, que mai està de més donar-hi un cop d’ull de tant en tant.

Però si us he de ser sincer, he de dir que avui tinc el cap en un altre lloc, i el teclat se’m resisteix. Per això decideixo recórrer una vegada més a la xarxa, una font inesgotable de recursos.

Autodrom deTerramar Sitges per Gabriel CasasVeig que entre la meva llista de llocs preferits hi ha la pàgina web del fotògraf barceloní Gabriel Casas i Galobardes (Barcelona 1892-1973) autor, entre d’altres, del celebrat cartell del president Macià que acompanya aquest post. Llàstima que avui no sigui el 16 de febrer! No voldria deixar passar l’oportunitat de recomanar-la.  En aquest enllaç hi ha un article del butlletí de l’ANC sobre la creació d’aquesta pàgina web. És una pàgina tan completa que poca cosa hi podria afegir. Us hi remeto amb la certesa que, si no el coneixíeu, descobrireu un dels grans foto-periodistes (i autor de fotomuntatges) més destacats d’abans de la guerra. Heus aquí un resum de la seva biografia  extret de la pàgina d’inici de l’esmentada web:

Fins al final de la guerra civil espanyola es va dedicar especialment al retrat, al fotoperiodisme (La Rambla, Mirador, Imatges, La Vanguardia…) i a la fotografia institucional (Ajuntament de Barcelona i Generalitat de Catalunya). Posteriorment, a conseqüència d’haver estat inhabilitat per exercir el fotoperiodisme, va centrar el seu treball en la fotografia industrial, en l’interiorisme i en el retrat.

Em sap greu no poder aprofundir més sobre la seva obra, però com he dit abans tinc el cap en un altre lloc. I no penseu en res dolent, ans al contrari. Aquest cap de setmana un grup de teatre estrena una obra amb textos de diversos autors, entre els quals un de qui us escriu, i ara mateix estic a punt de sortir cap al teatre per fer les fotos de l’assaig general. I és que a més sóc l’apuntador, o sigui… En fi, com diuen al teatre, molta merda!

Mil excuses per la brevetat de l’article.

Nota: les fotos estan estretes de l’ANC/ Fons Gabriel Casas i Galobardes

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris5 comentaris a “Gabriel Casas”

  1. Miquel, penso que, de manera magistral, t’has aprofitat de la figura del Casas per portar l’article cap a casa teva… Segurament no has aprofundit en la seva figura, però dones pistes perquè ho fem nosaltres (no ens ho dones mastegat i això és més inteligent). Però ens transmets aquesta sensació prèvia a una estrena que alguns, crec, que hem patit en altres moments… M’ha agradat molt reviure-ho amb les teves paraules… Molta merda!!!

  2. Un article ben estrany, Miquel. Però … al mateix temps d’estrany has deixat anar una quantitat de dades per remirar amb calma (a l’estil moment;))
    I molta merda per a l’estrena!! Esperarem les fotos!

  3. Excel.lent discurs, me l’has fet llegir tot, … quina intriga! … Bé,… Miquel, que surti tot rodó! Molta merda!!!!

  4. Una manera ben original i gens supèrflua de mantenir una gran constància com a redactor! A mi també m’ha passat que me l’has fet llegir tot… :)
    Molta merda de la muntanya (que no fa pudor…)!

  5. de superficial res. has aconseguit despertar la meva curiositat i fer-me donar un tomb per les galeries d’en Casas. Molt bon article i molta Merda.