avatar

La fotografia… Surfera? Surfaire? Surfejadora?

LeRoy Grannis, fotògraf i surfistaQuan pensem en el món del surf, aquest esport basat es desplaçar-se sobre una taula gràcies a la força de les onades, de seguida ens vénen a la ment tota una sèrie d’imatges, no només del fet esportiu en sí (ep, amb grans fotos!), sinó també d’una cultura, potser estereotipada, de platges verges, de llibertat, de vigilants de la platja, de cotxes amb matrícula americana aparcats en un passeig marítim… Qui més qui menys té una imatge del surf, com si fos una realitat “de tota la vida”.

El surf, però, és un fenomen molt recent. Tal i com el coneixem ara (a través de les sèries de televisió), és fruit d’un boom que va viure aquest esport a partir dels anys seixanta del segle passat, en un context anglosaxó i proper al moviment hippie i contestatari.

La sort, segurament, va fer que el surf de seguida tingués molts adeptes, que aviat colonitzaren les platges del Pacífic a la recerca d’emocions. Bé, la sort, sí, però no només la sort. També hi féu molt el fet que, al voltant del surf, s’anà construint una imatge, una cultura determinada. I en aquest aspecte hi tingué un paper molt important la fotografia. exactament, la fotografia de LeRoy Grannis.

Surfista, per LeRoy GrannisLeRoy Grannis, fotògraf nascut a Califòrnia el 1917, als anys trenta ja surfejava, en una taula que ell mateix es va fer amb unes taules velles. Treballà de fuster, fins que la Segona Guerra Mundial se l’endugué al front. Al tornar, començà a dedicar-se a la fotografia, primer com a aficionat, però després cada vegada amb més dedicació. I seguia surfejant, evidentment.

I així, quan als anys seixanta començà a fer-se molt popular aquest esport, ell ja hi era, surfejant, i fent fotografies. El seu coneixement i prestigi li facilitaren molt la feina, i les seves fotos començaren a ser publicades cada vegada en més llocs, fins al punt que, per a moltes persones, les seves fotos foren el seu primer contacte amb el món del surf.

Grannis deixà estar aquesta fotografia als anys setanta, a causa de la gran competència que s’hi creà. Les seves imatges, però, van marcar el camí, no només de la fotografia amb temàtica surfista, sinó que fins i tot modelaren l’imaginari social que es té d’aquest esport. Grannis morí el febrer del 2011, a l’edat de 93 anys.

Si voleu veure’n imatges, podeu fer una cerca a Google, o bé treure el cap a galeries com aquesta, o fins i tot adquirir algun dels seus llibres, com aquest.

Però, sobretot, si voleu emular a LeRoy Grannis, no ho oblideu: les càmeres fotogràfiques no floten.

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “La fotografia… Surfera? Surfaire? Surfejadora?”

  1. Els primers sempre són els millors!
    Gràcies per documentar-nos.