avatar

Daido Moriyama: blanc, negre, carrer

Fotografia de Daido MoriyamaJa havia fet anteriorment alguna entrada fent referència a la curiositat personal que em desperten la fotografia que es fa al Japó. En ocasions anteriors, us he convidat a conèixer l’obra d’alguns fotògrafs nipons, com ara Yu Kunasagi, Nubososhi Araki, Shinya Arimoto, i altres.

El que ara no m’explico és com mai se m’ha acudit abans mencionar a en Daido Moriyama. Mare meva, quina omissió imperdonable! Encara ho entenc menys considerant que l’especialitat d’en Moriyama, per dir-ho així, és la fotografia de carrer, un dels gèneres fotogràfics que més m’agrada.

Resulta que Daido Moriyama és un dels fotògrafs més admirats i reconeguts del seu país, alhora que un dels referents contemporanis més importants de l’anomenada street photograpy. Les seves fotografies transgredeixen normes i manaments de la manera més descarada i aparentment despreocupada. Treballant amb una càmeres compactes —abans pel·lícula, actualment digitals— i focal fixa de 28mm, aquest fotògraf circula pels carrers del barri de Shinjuku, a Tokyo, aparentment deambulant sense rumb ni intenció, però sempre alerta. Moriyama sovint fotografia al vespre, inclús de nit, com els gats casolans quan s’escapen per la finestra i exploren el territori, recuperat el seu esperit de caçador. Moriyama persegueix la quotidianitat, per molt sòrdida i vulgar que pugi semblar. Personalment, diria que, en conjunt, les fotografies de Moriyama transmeten una profunda melancolia.

Les fotografies de Moriyama tenen un estil propi tan natural i despreocupat que resulten d’una arrogància insultant. En elles, el fotògraf ens mostra sense cap mena d’embuts que tant li fa passar-se per l’arc de triomf moltes de les idees preconcebudes i tòpics formals que amb tanta facilitat tendim a abraçar, per tal de sentir-nos més segurs, com si encara portéssim les rodetes del darrera a la bicicleta. A ell, ni falta que li fan: imatges gairebé desdibuixades pel gra (o soroll), blancs i negres de contrasts extrems, fotos mogudes, enquadraments dramàtics…

Tot i això, o probablement com a conseqüència directa de tot plegat, Daido Moriyama és un dels noms més afamats de la fotografia contemporània del Japó. També cal dir que és un treballador incansable, un fotògraf molt prolífic, amb més de 50 llibres publicats i nombroses exposicions arreu del món.

Per fer-vos una idea de qui és en Moriyama, com treballa i quina mena de fotografies crea, podeu fer un cop d’ull al següent vídeo. A partir d’aquest vídeo trobareu fàcilment altres sobre el mateix fotògraf.

(El Javascript està desactivat o tens una versió anticuada del Adobe Flash Player. Sisplau, instal·la la darrera versió del Flash Player.)

Òbviament, res millor que visitar el seu web oficial i examinar amb atenció la seva obra. Lamentablement, cal certa dosi de paciència, ja que és un web força lent. En qualsevol cas, us ben asseguro que val la pena.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris3 comentaris a “Daido Moriyama: blanc, negre, carrer”

  1. Pel que veig, aquest home va néixer el 1938 i va tenir una important influència en la dècada dels 60 ’70’ a la fotografia japonesa. Avui dia, si visiteu blogs de gent jove d’aquest país s’aprecia que aquesta influència es manté encara sobre els fotògrafs japonesos, marcant un estil entre ells. Em sembla tan complicada aquest tipus de fotografia de carrer que qualsevol aportació és sempre molt interessant. Posant el seu nom a google, apareixen nombroses fotografies i referències. Gràcies Joan!

    • Moriyama és, sense cap dubte, un dels pesos pesants en la fotografia contemporània, especialment si parlem de street photography, però no únicament. Efectivament, no és gens difícil trobar informació sobre ell a internet. Val la pena considera aquest autor.

      Gràcies per comentar!

  2. Jo ja havia vist algunes coses d’aquest tipus però realment val la pena tornar-hi un i altre cop. Desde luego que el “soroll” no li molesta gens! Gracies per recordar-lo!