avatar

De fotos dolentes a Bruce Dale

Una de les primeres accions que fa tot bon fotògraf després de descarregar les fotos a l’ordinador és eliminar les fotos defectuoses. I així les fotos mogudes, borroses, desenfocades, mal enquadrades o mal exposades, van a parar indefectiblement a la paperera del disc dur.

Però hi ha gent que pensa que malgrat haver-les descartat, aquestes fotos eliminades poden tenir una sortida més digna. És així com l’any 2007 va néixer el web Deleted images,  on tothom que vol hi pot penjar les seves fotos defectuoses. El web s’ha convertit en una mena de deixalleria fotogràfica, on hi podem trobar tota mena de fotografies rebutjades, la majoria d’elles amb molt bon criteri, això sí.  Fora d’algunes imatges abstractes,  d’aquelles que tots hem tingut ocasió de fer i eliminar alguna vegada, no hi he vist res que valgués la pena. De moment però, la gent encara no hi diposita els HDR’s extrems, ni altres barrabassades derivades de manipulacions barroeres de les fotos, tan de moda en alguns cercles. Però, com diuen els creadors del web “La bellesa està en l’ull de l’espectador”.

Una altra cosa són les deixalleries de veritat. Allà si que s’hi poden “trobar” fotos ben interessants. Si poseu junkyard al cercador d’imatges de Google ho podreu comprovar.

Sempre m’ha impressionat la capacitat de malbaratament de recursos que tenim els humans, i les deixalleries en són la viva imatge. No m’estranya que aquests espais desolats i depauperats resultin atractius per a alguns fotògrafs, entre els que m’hi incloc. No sé si recordareu el reportatge Permanent error de Pieter Hugo, de qui en vam parlar fa uns mesos.

Deixem-nos però de deixalles i tornem a les fotografies “dolentes” de veritat. Què us semblaria mirar el vídeo 30 Years of BAD Pictures de Bruce Dale, un recull de les seves fotografies fetes al llarg de més de trenta anys per al National Geographic i la Casa Blanca o per a empreses com Nikon, Southwest Airlines, Caterpillar…

(El Javascript està desactivat o tens una versió anticuada del Adobe Flash Player. Sisplau, instal·la la darrera versió del Flash Player.)

30 Years of BAD Pictures from Bruce Dale on Vimeo.

Bruce Dale, amb més de 2.000 fotografies publicades al NG, ha estat guardonat amb diversos premis de prestigi, com el Magazine Photographer of the Year (dos vegades) o el  White House Photographer of the Year 1989. A més, una de les seves fotos va ser escollida per acompanyar una de les naus Voyager en el seu periple a través del Sistema Solar.

Dale va començar a fer fotografies quan només tenia 13 anys quan, amb l’ajuda d’un llibre  sobre els principis de la cambra fosca i uns quants productes químics, va intentar revelar un carret de fotos de la seva mare. No cal dir que es va carregar totes les fotos del carret. Qui sap si en lloc d’un carret hagués tingut accés a una càmera digital,  potser hauria pogut inaugurar el web de què parlàvem al principi, i ara podríem gaudir dels seus inicis en el món de la fotografia.

Dale va viatjar a més de 75 països i a algun d’ells, com la Xina,  hi ha tornat més de 10 vegades. Bruce considera fonamental connectar amb les persones a qui fotografia, i per això no dubte de fer-los tota mena de preguntes, per guanyar la seva confiança i conèixer com viuen. El resultat són unes imatges autèntiques, on la principal qualitat és la seva espontaneïtat. “No vaig enlloc sense tenir al cap la imatge que vull fer. Però en realitat, el què m’interessa és aquella instantània fortuïta que mai no m’hagués imaginat ”.

Tanmateix, també ha estat capaç de fer un tipus de fotografia molt tècnica: fou el primer fotògraf que va muntar una càmera a la cua d’un avió comercial per aconseguir una perspectiva original de l’aterratge. Amb el seu fill Greg, va desenvolupar un dispositiu per activar el disparador de la càmera amb ones sonores o quan el subjecte travessava un raig de llum. Dale ha considerat sempre que la tecnologia permetia obtenir millors fotografies, i per això darrerament treballa quasi exclusivament amb càmeres digitals. Un bon exemple són les fotos d’aquest vídeo, fetes amb una compacta Panasonic LX3.

Bruce Dale’s American Southwest from Bruce Dale on Vimeo.

Dale va deixar NG per entrar en el món de la fotografia comercial, on ha estat treballant per empreses com American Airlines, Epson America, Nikon, Matsushita Industries, Shell Oil, The Tropical Forest Foundation, etc.

“Un dels plaers d’aquesta feina és l’habilitat per escollir com vols passar els propers sis mesos o anys de la teva vida”, diu Bruce Dale, que tant podia fer un reportatge sobre els habitants de les muntanyes d’Amèrica com acceptar un encàrrec sobre la seguretat de les línies aèries. Sempre però amb una qualitat remarcable. El fet d’anomenar BAD PHOTOGRAPHIES a un recull de les seves millors fotos és una broma que només els grans fotògrafs com ell es poden permetre. Per alguna cosa es diu Bruce Albert Dale.

Una broma que ens ha permès arribar d’una manera ben galdosa a la seva biografia després de passar per la deixalleria. Coses de l’estiu!

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.