avatar

Fan Ho

"Afternoon" de Fan HoFan Ho va néixer a Shanghai l’any 1932, però de jovenet va emigrar a Hong Kong amb la seva família. Fascinat per la bulliciosa i trepidant ciutat, va començar a fotografiar amb una Rolleiflex que li va donar el seu pare. En aquells inicis considerava la fotografia només un passatemps interessant, però ben aviat la descoberta d’aquella ciutat el va captivar.

Els carrerons, els mercats, les barques, tot era captat per la seva càmera amb una força que anava més enllà del realisme. Ho va utilitzar amb gran habilitat la seva càmera per explicar les històries quotidianes i anònimes dels habitants dels barris de la ciutat xinesa. Les seves composicions, sovint dramàtiques, quasi irreals, estan sempre carregades d’un sentiment d’admiració per la gent que viu als carrers.

Descrit com un poeta amb una càmera, Ho sap transmetre com ningú el seu amor per un lloc on la bellesa difícilment podia arribar a ser apreciada per cap altre observador. Les seves fotos, amb una inusual combinació de realitat i abstracció, desperten la curiositat de l’espectador i el conviden a seguir investigant entre llums i ombres.

"Approaching shadow" de Fan HoLes seves fotografies, a més de ser una crònica de la vida d’un país que està començant a experimentar grans canvis polítics i econòmics, són també un document que reflecteix els efectes d’aquests canvis, tant en les persones com en el paisatge urbà. Als anys 50 i 60, quan Hong Kong s’estava convertint en la gran metròpoli que és avui dia, Ho ja havia bastit una obra considerable sobre la vida de la ciutat.

Una obra, la naturalesa experimental de la qual ja es fa evident en aquelles fotos de Hong Kong, que són notables no només per la visió humanista que ofereix dels mercats, carrers i barris de la ciutat, sinó també pels seus punts de vista alterats (si calia doblegava fins i tot el paper a l’ampliadora per allargar les figures), per les composicions dramàtiques o per l’abstracció quasi surrealista. Una obra singular també pel format de moltes de les seves obres, amb atrevits retalls que s’avancen unes quantes dècades a les actuals retallades, tan polítiques com de les fotografies digitals.

"Trio" de Fan HoAquesta experimentació torna a posar-se de manifest darrerament amb la sèrie New Work, on Ho “ha re-visitat” els negatius d’aquella època de Hong Kong, per inventar-se, escanejant negatius superposats, noves composicions amb uns resultats de caràcter molt més irreal  i oníric.

Fan Ho és membre de la Societat Fotogràfica d’Amèrica, de la Reial Societat Fotogràfica i de la Societat Real de les Arts d’Anglaterra, i membre honorari de les Societats Fotogràfiques de Singapur, Argentina, Brasil, Alemanya, França, Itàlia i Bèlgica.

Al llarg de la seva carrera ha guanyat més de dos-cents cinquanta premis internacionals, ha fet nombroses exposicions individuals a Àsia, Europa i Amèrica i les seves fotografies es troben a les col·leccions més importants de tot el món. Fan Ho ha ensenyat fotografia i cinema en una dotzena d’universitats i ha escrit diversos llibres. Fan Ho és també un notable director de cinema, molt conegut sobretot a Hong Kong, on normalment roda les seves pel·lícules.

Ho viu actualment a San José (Califòrnia) i a Hong Kong. Aquest estiu pot ser un bon moment per posar-se al dia amb un artista com Fan Ho, conegut com l’Ansel Adams de Hong Kong pel seu domini de la composició i del positivat.

Nota: Les fotos d’aquest post estan tretes del web de la Modernbook Gallery

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris5 comentaris a “Fan Ho”

  1. Carai, si quina tranquil·litat i sensibilitat de imatges, et fan imagina un “estat de fotògraf” sense presses, voltant sense grans objectius i atent a tot i amb un estat relaxat … de moment gaudirem la obra dels mestres en això :-) Merci!

  2. Molt interessant!
    Gràceis Miquel.

  3. Ostres, m’ha encantat! Moltes gràcies per fer-nos-el descobrir!

  4. Cada com m’agraden més els vostres articles sobre els grans mestres de la fotografia.
    M’agradaria poder trobar un llibre sobre l’obra d’aquest autor. Sabeu on?

  5. A l’enllaç que hi ha al final de l’article (Modernbook gallery) hi ha la possibilitat de comprar algun dels llibres de Fan Ho. Ignoro si es poden trobar en cap llibreria d’aquí.