avatar

RAW a la vista: paquet de códecs per Windows

Els arxius RAW i DNG visibles com miniaturesM’adono que fa cert temps que no escric cap entrada fent menció d’algun recurs tècnic d’aquests que ajuden a fer la feina als fotògrafs, aficionats o professionals, fent més fàcils tasques que habitualment es solucionen de manera indirecta o inclús més feixuga. Potser és bon moment per deixar de banda les reflexions metafísiques i posar-se una mica pragmàtic.

Resulta que la gent de Microsoft s’han arromangat i han decidit incorporar al Windows una funció tan modesta com pràctica: la capacitat de visualitzar els arxius RAW d’una amplia col·lecció de càmeres digitals.

Cóm? Senzillament, instal·lant un paquet de còdecs (filtres codificadors-descodificadors que permeten al sistema entendre diversos formats de dades) que us podeu descarregar gratuïtament. A més, podeu triar el idioma, de manera que teniu la possibilitat d’instal·lar el paquet que es correspongui amb el de la vostra versió de Windows. Per exemple, el podeu obtenir en català. Evidentment, també està disponible en castellà.

Quina utilitat té aquest paquet? Un cop instal·lat, quan visitem una carpeta que contingui arxius RAW de qualsevol de les càmeres suportades, triant el mode de visualització de icones veurem els arxius RAW com una miniatura del seu contingut. Així de senzill!

Les funcions de visualització no es limiten a les miniatures dels arxius: totes les funcions de Windows que fan servir còdecs d’imatge per treballar s’aprofiten de les noves possibilitats; per exemple, el pre-visualitzador d’imatges o la Galeria fotogràfica de Windows Live.

Quines són les càmeres suportades? Doncs un bon reguitzell que inclou models de les marques més comuns: Canon, Nikon, Leica, Pentax, Panasonic; també algunes desaparegudes del panorama de la fotografia digital, com Minolta o Epson.  Òbviament, trobareu la llista detallada de càmeres a la pròpia pàgina de descarrega.

Si a més d’arxius RAW voleu visualitzar els DNG sense haver d’engegar el vostre programa de tractament habitual, també us podeu instal·lar el Adobe DNG Codec. Val a dir que aquest darrer encara està en fase experimental i, per aquesta raó, la descarrega es fa des del web oficial Adobe Labs. Puc dir, però, que fa temps que el tinc instal·lat i sempre m’ha funcionat perfectament.

Quines versions de Windows se’n poden aprofitar? Doncs bàsicament les més vigents actualment: Windows Vista (amb el Service Pack 2) i Windows 7, amb les variants de 32 i 64 bits incloses.

Hi ha alguna sol·lució similar per Mac/OSX? No tinc ni idea, ja que no soc usuari de Mac. Soc massa pobre, jo.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris7 comentaris a “RAW a la vista: paquet de códecs per Windows”

 1. “Hi ha alguna sol·lució similar per Mac/OSX? No tinc ni idea, ja que no soc usuari de Mac. Soc massa pobre, jo.”

  Els Mac d’entrada ja reconeixen molts dels formats RAW i en fan una interpretació prèvia amb, valgui la redundància el programa “vista prèvia” que ve per defecte amb el sistema operatiu. No entrem en “valoracions econòmiques” que es ficar-se en un fangar…;) no també sóc pobre, però tinc un Mac…que a igual condicions de maquinari surten a un preu si fa o no fa semblant però amb un rendiment, possibilitats i amortització més llargs en vida, recursos i servei que molts PC.

  • No em ficaré pas en un debat Mac-PC, que sovint semblen discussions entre seguidors incondicionals de creences oposades, i jo no soc afecte a cap religió. El meu comentari només era una broma per tancar l’article tot dient que desconec com gestionen els MAC la previsualització dels RAW. El tema “MAC vs PC” no era el que es tractava en aquesta entrada.

 2. quan ho vaig llegir el primer que vaig pensar va ser que Ja era hora, Windows. Com diu en Quim, els macs ho incorporen de manera nativa, i potser es la costum, però trobava molt còmode poder seleccionar els raws de la càmera i amb la tecla espai activar la vista prèvia i veure un pasi de diapositives des de el mateix sistema operatiu.

  també es cert que hem sona que hi havia algun programa a windows que et permetia fer exactament el que fa aquest codec, com a mínim per a les Nikon, i tenies una vista prèvia al explorador. Era realment útil per trobar una foto a processar, sense necessitat d’entrar al Bridge o similar. Ara bé no recordo el nom o des d’on es descarregava, però pot ser una bona alternativa per als que encara fan servir Windows XP.

 3. Jo treballo amb Linux (Ubuntu) i era molt feliç perquè nativament em reconeixia els RAW, i els podia veure com a miniatura, i el propi visor de fotografies per defecte els podia obrir. Tot això… fins a la darrera actualització, que ho ha deixat de permetre!

  Hauré de tafanejar què en diuen per internet, ja que, un cop t’hi acostumes…!

 4. Doncs pel que sembla, els de M$ no s’han arremangat prou… Els còdecs de la D7000 encara no hi són. Al menys no estan a la llista que hi ha a la pàgina de descàrrega :(