avatar

Fotomercè 2011: fotografia i festa a Barcelona

Fotomercè 2011Un any més s’acosten les Festes de la Mercè, patrona de Barcelona. Com és habitual, coincidint amb tant senyalades dates, també es prepara una nova edició de Fotomercè, el concurs fotogràfic al voltant de la Festa Major de Barcelona.

La participació en el concurs Fotomercè és lliure i oberta a tothom. Només caldrà enviar les fotografies, un màxim de 3 per persona i fins 500KB cadascuna, a través dels llocs web dedicats: www.bcn.cat/mercewww.bcn.cat/barcelonacultura. Podeu consultar les bases del concurs Fotomercè 2011 en aquest document PDF.

Val a dir que els premis són ben atractius i suculents: 1.000€, 600€ i 300€ pel primer, segon i tercer premi respectivament, a més de 10 accèssits de 150€ cadascun. A aquest premis cal afegir el que concedirà l’ICUB, dotat amb 600€, a la millor fotografia de la Mercè 2011.

Les propostes fotogràfiques de La Mercè no acaben aquí: també cal tenir molt en compte l’exposició d’Andoni Canela, el fotògraf convidat a documentar les festes de l’any passat, al Palau de la Virreina. Podeu visitar aquesta exposició des de demà fins al 16 d’octubre.

Festa, exposició, premis i motiu per fer fotografies: una combinació molt engrescadora, no trobeu?

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris13 comentaris a “Fotomercè 2011: fotografia i festa a Barcelona”

 1. Llàstima que les bases del concurs siguin totalment abusives:

  Els drets de reproducció, distribució, comunicació pública i transformació, així com
  els de remuneració per còpia privada, col·leccions escollides o obres completes, i de
  participació relatius a les fotografies guardonades passen a ser de titularitat de l’
  Institut de Cultura. Els autors cedeixen aquests drets amb caràcter d’exclusiu, fins a
  domini públic i per qualsevol país del món, renunciant l’autor a rebre cap altra
  remuneració per la utilització de l’obra. Així mateix queden cedits pels autors de les
  obres seleccionades, els drets d’explotació que es deriven del contingut de la base 8.

  • Molt cert, sempre estem amb el mateix, les clàusules dels concursos de fotografia i el poc respecte envers els autors. Òbviament, cadascú és ben lliure de valorar la importància que li vol donar al fet.

   Personalment, jo entregaria alegrement la meva foto i tots els drets sobre ella a canvi dels diners i em quedaria més content que un gingol. És clar que sempre procuraria tenir una altre foto ben semblant, només variant mínimament l’enquadrament, per exemple, per fer amb ella el que em donés la gana. Feta la llei, feta la trampa, diuen.

  • A veure, diu que es reserven el dret sobre les fotografies guanyadores per a fer una expo, un catàleg o per a il.lustrar programes de la Mercé i altres publicacions de caràcter institucional de l’ Institut de Cultura de Barcelona i de l’Ajuntament de Barcelona.

   Amb caràcter exclusiu i a qualsevol país suposo que es per si d’aquí cinc anys volen fer servir aquesta foto per fer propaganda turística de BCN a Moscou per exemple, doncs que estiguin coberts i que no tinguin cap problema, però vaja, que no crec que en cap cas comercialitzin amb una foto, per tant no ho veig tant malament tampoc.

   Em sembla que estem una mica massa sensibilitzats amb aquest tema, jeje

   • Bueno, Pep, la sensibilització comença quan es cedeixen els drets d’autor a l’Institut de Cultura amb caràcter d’exclusivitat, on interpreto que l’autor mai més podrà fer ús comercial de la seva pròpia fotografia, en el cas de ser guardonat. Igualment, jo estaria content de guanyar el concurs, encara que perdés la foto, és tot un privilegi en la carrera fotogràfica. Cadascun ha de valorar què presenta i perquè es presenta.

    Per altra banda, no he entés una premisa de les bases on diu que no es pot aplicar “cap mena de retoc” Vol dir que no es pot disparar en RAW ni per tant fer cap mena revelat digital? Hem de prendre la foto en JPG? No es pot retallar la foto ni canviar de format? M’he quedat bastant perplexe amb això… S’estan carregant la meitat del procés fotogràfic?

 2. A banda del tema dels drets de les fotos, que penso són abussives, no entenc el tema de la cessió del consentiment sobre la pròpia imatge. És a dir, la Mercè és una festa de la gent, i a la majoria de les fotos que es facin sortiran persones. Aleshores, per cada foto es tindrà que anar amb una còpia del full de la cessió de consentiment i fer-la signar a qui aparegui?

  Poso el paràgraf de les bases:
  “Totes les fotografies han de respectar el dret a la intimitat de les persones i a la
  pròpia imatge d’acord amb la Llei orgànica 1/1982, de 5 de maig, de protecció civil
  del dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar, i a la pròpia imatge. Els
  participants es comprometen a estar en possessió del consentiment exprés de les
  persones que puguin veure afectat els seus drets a l’honor, la intimitat personal,
  familiar i a la pròpia imatge.
  El citat consentiment s’haurà de presentat mitjançant el document de cessió del
  mateix que consta com a Annex a les presents bases.”

  Potser és una forma de guardar-se les esquenes per si hi ha alguna denúncia d’algú que es reconegui i la vulgui liar? Algú m’ho podria explicar?

  • Penso que aquestes qüestions les hauries de plantejar als organitzadors del concurs Fotomercè, amb els quals ni espaifotografic ni jo personalment tenim cap mena de relació. Lamento no poder ajudar-te.

   • Ja m’ho imagino Joan. La meva pregunta no era per resoldre un dubte personal, sinò per exposar la meva estranyesa davant d’algunes bases de concursos. Vaig llegir al blog Enfocant que l’any passat només s’admitien fotos amb persones, si aquestes no mostraven la cara. Per les d’aquest any, s’ha de presentar el document de cessió de consentiment.
    Salutacions.

    • Segurament no volen “cares” per que els organitzadors deuen voler comptar amb la possibilitat de fer un us comercial, directa o indirectament, de les imatges. I és clar, sense consentiment del subjecte fotografiat es podrien arriscar a rebre reclamacions, imagino.

     Cada dia és més complicat i ferragós, tot plegat. Es diria que el temps de la innocència i la bona voluntat ja ha passat… :-(

 3. A veure si alguna persona de la organització em pot ajudar: Hi ha algo que no entenc “Las imágenes no pueden haber estado sometidas a ningún tipo de retoque.” Què vol dir exactament? No es pot fer el revelat d’un RAW digital? O s´ha de disparar en JPG? Es pot tocar el contrast amb un programa d’edició? O un cop feta la foto en JPG no es pot tocar res de res?