avatar

Judith Vizcarra i l’orgull de l’absència

La fotografia és un art d’una gran fragilitat. L’amor propi del fotògraf viu cada dia una dura batalla contra productes fast-food, inèrcies socials papanates i un món de tecnologia molt depenent de les dinàmiques del consum (-isme?) a gran escala. És per això que el gaudi de la fotografia forta, profunda, honesta, valenta, és mes necessari que mai si volem sobreviure com a fotògrafs, si volem seguir creient que la fotografia té sentit.

I és en aquest sentit que avui volem presentar-vos una exposició que val molt la pena. No és nova, ja es va estrenar a Mollet del Vallès fa un temps (ja en vam parlar), però ara arriba a Barcelona. Porta per títol L’orgull de l’absència i la seva autora n’és la Judith Vizcarra.

L’orgull de l’absència és un relat fotogràfic que ens mostra diverses dones que han vist com el seu cos es transformava sobtadament a causa de la mastectomia, una intervenció quirúrgica necessària en la lluita contra el càncer. Vizcarra, però, no admet que aquesta mutilació íntima impliqui també una mutilació estètica: malgrat tot, la bellesa hi és, la bellesa no desapareix mai.

En aquest relat fotogràfic, l’autora s’esforça per a fer emergir la bellesa del cos de la dona, sense caure en el parany de negar la realitat, ni d’intentar amagar-la. Tampoc no l’emmascara: segurament hagués estat més senzill fer un reportatge fotoperiodístic, però Vizcarra opta per la rabiosa honestedat del primer pla, del nu d’estudi. I, davant d’això, crea unes imatges d’una gran força, de la qual n’impressiona la sensualitat que se’n desprèn.

Si voleu veure l’exposició, del 4 al 21 d’octubre la trobareu a la Casa Elizalde, a Barcelona. Podeu saber-ne més fent una ullada a la web de l’exposició.

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Judith Vizcarra i l’orgull de l’absència”

  1. Intentarem anar-hi, gràcies per la recomanació, Jordi!