avatar

Terje, els linxs, les trampes i les males arts

Silueta de linxL’any passat Terje Hellesø, fotògraf d’origen noruec establert a Suècia, especialitzat en la fotografia d’animals salvatges, va ser nomenat fotògraf de l’any per l’Agència de Protecció Ambiental de Suècia.

Terje Hellesø ha estat treballant com a fotògraf de la natura des de 1983. Ha publicat diversos llibres sobre fotografia de natura i milers d’imatges a revistes de tot el món. L’any 2007,  va presentar el projecte “El meu any” amb 365 fotos, una foto per a cada dia de l’any, que van visitar més de 70.000 persones.  Llavors tenia uns 43 anys i podríem dir que havia conegut l’èxit.

A part de ser conegut a Suècia per la seva obra, Hellesø també s’havia destacat per ser un aferrissat defensor de la fotografia pura, sense retocs ni manipulacions i, per descomptat, sense apropiacions indegudes.

Darrerament Terje estava treballant en un projecte sobre el linx, un felí molt difícil de retratar, pel que sembla. Segons la Wikipèdia, el pelatge d’aquest animal té diferents tonalitats segons l’espècie i la subespècie de què es tracti. Així els linxs canadencs i eurasiàtics oscil·len entre el marró i el groc, desenvolupant un pelatge més llarg i gris durant l’hivern. El linx ibèric, en canvi, és de color marró mentre que el linx vermell, com indica el seu nom, té un mantell marró-vermellós.

Fa unes setmanes, en mirar una de les fotos de Hellesø -un paisatge amb un linx traient el cap entre les herbes- algú es va adonar d’un petit detall que no lligava gaire: la foto corresponia a un paisatge d’estiu, però el pelatge de l’animal, curiosament, era el de l’hivern. Això va encetar un intens debat entre diversos internautes que va acabar amb una descoberta sorprenent: Hellesø havia manipulat la imatge. Havia fet un muntatge amb un linx capturat des d’un servei d’estoc de fotografies. Va agafar la foto del linx, va retallar-lo, el va girar horitzontalment i el va enganxar a la foto del paisatge.

ManipulacionsDesprés de descobrir el frau, des del web flashback.org es va començar a examinar a fons l’obra del fotògraf, amb uns resultats  altament decebedors per als amants de la fotografia: Hellesø no havia manipulat només aquella foto, ho havia estat fent en centenars de fotografies durant els darrers anys.

Amb aquest fons de fotos manipulades per Terje Hellesø s’ha creat la pàgina terjadefoton on, a part de les fotos, hi ha explicacions detallades del mètode utilitzat en cada cas, fins i tot amb Gifs animats. També hi ha articles del propi Terje anteriors a l’escàndol,  extretes de la seva pàgina web, actualment deshabilitada.

Davant l’evidència, finalment el passat 3 de setembre Terje Hellesø va admetre el frau.  Ho va fer en una entrevista per la ràdio. Profundament penedit, va donar les culpes a problemes econòmics i a la seva pròpia autoexigència per assolir l’èxit professional: “Actuava sota la meva pròpia pressió i vaig caure en la temptació. Mirant cap enrere, em sorprèn que em sortís amb la meva durant tant de temps i que aconseguís enganyar fins i tot la meva dona” va dir.

Hellesø ha estat desposseït del seu premi, acusat de frau, expulsat de l’Associació de Fotògrafs de Natura i al web terjadefoton ja han trobat una definició per a la paraula terje: “manipular la imatge per tal d’enganyar l’espectador i realçar el valor de la imatge sensacionalista per l’addició d’elements que no existien a la imatge original”.

Mentrestant, al seu bloc, Terje Hellesø assegura que no tornarà a caure en el mateix error.

Nota: Les imatges han estat extretes del web terjadefoton.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris3 comentaris a “Terje, els linxs, les trampes i les males arts”

  1. Una noticia que no se si es per riure o per plorar…

    En Terje es un tergiversador, jeje

  2. A mi em sembla que és una desgràcia. A la que hi tenim la pela pel mig, cagada! Passa en moltes expressions artístiques.

  3. Carai, quina barra que té alguna gent. El que és més fort és que anava amb el discurs de la puresa de la fotografia. Que no ho veia que una dia o altre algú se n’adonaria del frau? Com diu la famosa frase d’Abraham Lincoln: “Pots enganyar a tot el món algun temps. Pots enganyar a alguns tot el temps. Però no pots enganyar a tot el món tot el temps”.