avatar

Agustí Centelles exposa a Nova York

Cadàvers a la Plaça de Catalunya després dels combats entre franquistes i republicans el 19 de juliol de 1936 (Agustí Centelles)El proper dimecres 5 l’Agustí Centelles complirà, si més no a títol pòstum, el que va ser un dels seus somnis com a fotògraf: exposar en solitari a Nova York, la ciutat que ell considerava meca de la fotografia.

Encara que Centelles havia participat en una exposició col·lectiva a la ciutat de Nova York, mai abans s’havia fet una exposició dedicada en exclusiva a la seva feina. Aparentment, dins del marc dels acords als que varen arribar els fills del fotògraf amb el Ministeri de Cultura, això es farà possible a través de les seus de l’Institut Cervantes que hi ha arreu del món.

El dimecres doncs, els novaiorquesos tindran l’ocasió de contemplar 40 fotografies del nostre particular pioner del fotoperiodisme, algunes d’elles mai exhibides abans, com les que va fer a Barcelona poc després de l’alçament militar i durant el seu confinament al camp de concentració de Bram (on inclús va rebre la visita d’en Robert Capa). L’exposició tindrà lloc al Centre Rei Joan Carles I de la Universitat de Nova York, organitzada òbviament amb la col·laboració del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca.

Cal assenyalar que gran part de l’obra fotogràfica d’Agustí Centelles no s’ha fet mai pública. No gaire més de 400 fotografies d’un arxiu d’aproximadament 100.000 imatges han estat exhibides o publicades. És evident doncs que queda molt Centelles per descobrir.

Els germans Centelles no dubten en manifestar la seva convicció que si l’obra del seu pare hagués continuat a Catalunya, sota el control de la Generalitat, mai hagués assolit la difusió que mereix, quedant confinades a l’àmbit del nostre país. Tot plegat sembla confirmar que la controvertida venda del patrimoni fotogràfic d’en Centelles encara pot donar peu a molta polèmica.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.