avatar

Dropbox, una bona eina per als fotògrafs

No n’estava segur del tot si posar aquest article a espaifotografic, més que res perquè no té un caràcter estrictament fotogràfic. Però com que la part d’emmagatzemar i compartir també es un fet comú a tots nosaltres, sempre va be saber d’eines que ens puguin fer profit, i aquest és el cas del Dropbox.

Dropbox és un servei d’emmagatzematge en el núvol, el que en anglès es diu cloud. No m’invento res, ho diuen així i vol dir que el lloc on deixarem els nostres fitxers està ves a saber on, en algun servidor que segurament no sabrem mai on és. Això pot fer-nos pensar que els nostres arxius estan desprotegits, però més aviat és tot al contrari: segons diuen és molt més segur que el nostre disc dur.

Dropbox, per compartir i sincronitzar arxius amb d'altres dispositius.

És un dels tants serveis d’aquest tipus que s’ofereixen, però per tot una serie d’avantatges que ara veurem, aquesta aplicació s’ha tornat una eina imprescindible per a molta gent que necessita compartir el seu treball o tenir els documents a tota hora i a qualsevol lloc.

El que el fa més atractiu és la seva senzillesa de funcionament a diferencia dels serveis de FTP. Es tant senzill com que en el nostre explorador hi hagi una carpeta i com si tot el que hi ha dins estigués en el nostre disc dur. Si hi arrosseguem qualsevol arxiu, quedarà ubicat i nosaltres podrem recuperar-lo des de qualsevol altre ordinador que tingui instal·lat el Dropbox o sinó, també des del seu web.

No només ho podem fer servir com a disc dur; més aviat està enfocat a sincronitzar i compartir imatges amb d’altres. Això podem fer-ho amb qualsevol a qui haguem donat permís i amb arxius de tot tipu: documents o pel·licules, àudio i sobretot el que ens interessa, fotografies. També podem fer carpetes públiques per a que tothom es pugui descarregar el que hi ha dins. Això ens pot anar be si tenim un web i necessitem més lloc per als nostres arxius compartits.

La carpeta que més ens interessa però es la que s’anomena Photos; és com les altres però te una particularitat: dins d’aquesta carpeta podem fer tantes subcarpetes com vulguem i cadascuna serà una galeria. Per exemple, si nosaltres tenim una carpeta a l’escriptori amb les fotografies d’una sortida podem arrossegar-la cap a Photos i ja tenim la nostra galeria al núvol i disposada a ser compartida amb qui vulguem. Com hem vist, també podem crear àlbums que siguin col·laboratius i cadascun dels que hi col·laboren podrà carregar-hi les seves imatges, que seran sincronitzades amb tots els altres ordinadors o dispositius com l’Ipad. Si esborrem un arxiu per error, no hem de patir: comptem amb una funció per recuperar arxius esborrats accidentalment des de qualsevol dels ordinadors sincronitzats.

També hi ha infinitat d’aplicacions que poden donar-li una altra funcionalitat al Dropbox. Per exemple, podem tenir-hi la nostra biblioteca de iTunes o descarregar arxius torrent directament al núvol o fer que els adjunts dels correus que ens envien vagin a parar al Dropbox o moltes altres.

Hi ha dos modalitats de servei: el de pagament, per qui necessita una quantitat gran d’espai o bé el de tipus gratuït i amb el que pel sol fet de registrar-nos, obtindrem 2Gb d’espai gratuït. Aquest 2Gb es poden ampliar fins a 8Gb fent una serie de “moviments”. Si convideu als vostres amics a registrar-se guanyareu 250Mb per cada un d’ells. Obtindreu 128Mb extres si seguiu els comptes de Dropbox al Twiter i Facebook i 250Mb tant sols per veure el video tutorial de com funciona Dropbox a la pestanya Get Started en el moment de registrar-vos. Si ets estudiant, he llegit en algun lloc que et dupliquen l’espai, però no se com s’ha de fer.

Espero que en pugueu treure molt de profit i si voleu que us convidin, només ho heu de dir…

 

 

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris8 comentaris a “Dropbox, una bona eina per als fotògrafs”

  1. Jo l’utilitzo de fa temps també i com en Joan no el faig servir de la millor manera… això em passa per no llegir les instruccions
    Ara estic ruminat si contractar el Pro per tenir una còpia de seguretat de les coses més importants… Gràcies pels consells!

  2. Pep, jo el vaig fer servir fa temps i en realitat els fitxers no només estan al núvol sino que també estan a una carpeta de cada un dels ordinadors sincronitzats, amb les aventatges i inconvenients que això suposa. Està pensat per disposar de fitxers des de diversos ordinadors, però no com a còpia de seguretat només al núvol perque els Gb que tinguis dins de la carpeta són Gb que consumeixes a cada un dels ordinadors sincronitzats doncs existeixen realment a cada disc dur, i les modificacions que facis en un d’ell s’actualitzen en els altres.
    La meva experiència amb dropbox és bona, però no alliberes espai posant una còpia de seguretat al núvol sinó que dupliques, tripliques,…. aquests fitxers.