avatar

Fotografiant el que no es veu: móns ocults i micromóns

Segur que heu sentit dir allò de “hi ha molts móns, però hi són en aquest”. L’afirmació és prou més encertada si ens parem a pensar la quantitat de coses que ens envolten i que els nostres sentits, matussers i limitats, no són capaços de percebre. La nostra oïda no pot captar més enllà d’un rang de freqüències determinades, de 20 a 20.000Hz en el millor dels casos. Al nostre sentit de la vista li passa tres quarts del mateix: la nostra visió nocturna és ben minsa, la nostra agudesa visual no és per llençar coets i no ens podem sortir del que nosaltres anomenem “espectre de llum visible”; visible per qui? Per nosaltres, és clar!

Per tot això, he trobat interessant convidar-vos a examinar la feina de dos fotògrafs que en cert sentit es dediquen a explorar móns que, en circumstàncies normals, són invisibles per nosaltres. D’un d’ells, el Nick Veasey, ja havíem fet menció fa temps, però penso que val la pena recuperar-lo. De fet, potser alguns de vosaltres no l’heu descobert encara. De l’altre fotògraf, Daniel Stoupin, la veritat és encara no n’havíem parlat.

Una excavadora, vista per Nick VeaseyEl que tenen en comú els dos fotògrafs és que ens mostren una part del món que normalment no podem percebre. Nick Veasey ens revela el interior de les coses, fent fotografies amb raigs X, i Daniel Stoupin ens ensenya el món diminut dels éssers microscòpics que habiten a l’aigua.

En Veasey ja és cèlebre per la seva singular tècnica fotogràfica. Ha exposat a tot el món, incloent-hi Barcelona. Les seves radiografies no tenen res a veure amb les que ens fem a cal doctor. En Veasey s’atreveix a x-fotografiar coses ben imversemblants: autobusos, cotxes, cases senyorials… De fet, no fa gaire que la firma Macallan li va encarregar una col·lecció de radiografies per decorar les capses d’alguns dels seus magnífics single malts.

Fotografies Daniel StoupinDaniel Stoupin, com ell mateix explica al seu web, és un estudiant de biologia engrescat en la investigació dels microorganismes protists. Fent servir la micro-fotografia, que és un eina imprescindible en aquest terreny, Stoupin ha anat construint una bona col·lecció d’imatges de singular bellesa d’aquestes criatures diminutes.

Us convido doncs a començar la setmana veient més enllà dels nassos i gaudint d’unes imatges, gràcies a les tecnologies que ens doten de sentits artificials dignes de super-herois dels còmics.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.