avatar

Màgia amb postimatges

No em demaneu explicacions científiques o mèdiques però intentaré explicar-vos un curiós fenomen que, si no el coneixeu, segur que trobareu interessant. Es tracte de l’efecte anomenat postimatge.

Figura A: postimatge monocromàticaQuan el nostre sistema visual és sotmès a una prolongada exposició fixa a un color, aquest s’acaba fatigant i ho contraresta automàticament “imaginant” el color complementari. Per això funciona el següent experiment.

Si mireu la imatge de l’esquerra de la figura A sense apartar la vista del punt central i, després de passats uns 30 segons mireu a la part dreta de la figura A en blanc i fixeu la vista també en el seu punt central, amb paciència acabareu veient com es forma la imatge de l’esquerra però en negatiu. Les parts negres les veureu blanques i les blanques negres.

Figura B: postimatge amb colorsEl mateix passa amb qualsevol color. Si feu la mateixa prova amb la figura B veureu com els colors vermell, verd i blau de la part esquerra es converteixen en els seus complementaris cian, magenta i groc a la part blanca de la dreta de la figura B.

Una vegada una persona em va comentar que veia el cel amb un to vermellós… Després de la sorpresa inicial vaig analitzar la situació i li vaig demanar si s’estava mirant el fons blau cel de la piscina que teníem al davant. Em va dir que sí, que feia un estona que estava encantada mirant-se aquell color blau cel que l’atreia molt, i ja vaig tenir l’explicació per tranquil·litzar-la!

Anem a veure ara un altre tipus de il·lusió òptica fruit d’aquest efecte. La figura C ens mostra una imatge una mica psicodèlica. Assegureu-vos que no teniu el ratolí a sobre la imatge i concentreu la vostra vista al punt central. Passats 30 desplaceu el ratolí a sobre la imatge però manteniu la vista immòbil un moment i després moveu els ulls repassant tots els racons de la imatge.

Il·lusió òptica

Sorpresa! La imatge psicodèlica inicial s’ha convertit en una imatge en color al posar-hi el ratolí a sobre, però al moure la vista us heu adonat que realment era una imatge en blanc i negre. Màgia? Res de res, la postimatge psicodèlica generada per la vostre visió i fusionada amb la imatge en blanc i negre n’és tota l’explicació.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris8 comentaris a “Màgia amb postimatges”

  1. Ostres, que divertit!!! Mirava fitxament el vermell de la imatge del PSOE i m’ha sortit tota plena de gavines blaves! jajajajja (eiii,molt bó Ed)

  2. Gràcies a tots pels comentaris!
    Josep, molt bo lo del PSOE! jajajaja A mi em surt un PP una mica cyanat… :)

  3. Sensacional! És un efecte realment curiós!