avatar

Mor el fotògraf Jorge Rueda

El fotògraf Jorge Rueda, va morir divendres passat a Màlaga. Però qui va ser Jorge Rueda?

Jorge Rueda, fotografia d'EFEPotser el nom d’aquest fotògraf a molts no els sonarà gaire, però els que portin un temps en el mon de la fotografia recordaran la revista Nueva Lente, una revista d’avantguarda fotogràfica, que va ser tot un referent de la fotografia espanyola els anys 70 i 80. Ell en va ser el director durant la primera etapa de la revista, de l’any 1975 al 1979.

Pepin1975Rueda va ser un dels impulsors dels grans canvis experimentats per la fotografia espanyola en aquella època de la transició i ell mateix es va convertir també en un dels referents fotogràfics durant la dècada dels anys 80. Creador de muntatges fotogràfics quan no existien encara programes d’edició gràfica, en certa manera va provocar en el panorama fotogràfic la contemporaneïtat que fins aleshores hi mancava i aquesta fotografia es la que poc després va ser part important de l’anomenada “movida madrilenya”

Murci1989El CAF, de qui en va ser membre i fundador, ha destacat la seva potència creativa, la seva actitud trencadora i visionària, i el surrealisme amb que va impregnar la seva vida quotidiana i professional. Va exposar la seva obra en centres de tot el món, va ser membre de diversos jurats internacionals i va realitzar una àmplia activitat docent en diverses trobades, tallers i jornades universitàries. Les seves imatges amb evidents influències surrealistes, tenen un marcat impacte visual i una certa dosi de denúncia i inconformisme.

AutoretratCom a anècdota, es veu que als anys 80 es a cansar del soroll de Madrid i d’alguna cosa més segurament i s’en va anar a viure a la Serra de Ronda, a Màlaga. Allà va viure conreant la terra, fent mig de pagès mig d’eremita, fins i tot venent productes a turistes. Fins que un dia, passats molts anys, d’aquesta calma també s’en va cansar i va anar a viure a Màlaga ciutat. El nou mon digital el va anar captivant i va començar a fer els seus muntatges d’aquesta nova manera.

De tota aquesta feina feta, l’any 2008 en va sortir l’exposició Human, amb un centenar de fotografies. Al llibre que acompanya l’exposició «Human» hi escrivia: Segueixo tenint molt present que les ocultes lleis de l’atzar no estan gens disposades a que li endevinis la seva intenció. I que tot termini s’acaba complint.

El dia 18 d’aquest mes, es va acabar el seu termini… descansi en pau.

Aquesta ultima imatge es tal com ens rep a la seva web, on veurem molts dels seus treballs.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.