avatar

Cinemagraph o fotografia en moviment

Segurament us haureu ensopegat amb alguna d’aquestes imatges que tot i ser fotografia i potser no prestant-hi tota l’atenció que requeria per ella mateixa, tot just abans d’apartar-hi la vista, ens sorprèn amb un petit moviment, moltes vegades tan subtil que ens parem a veure si es torna a repetir.

D’aquesta tècnica s’en diu Cinemagraph, No he trobat cap traducció o una paraula que ho defineixi en català, però en podríem dir fotografia en moviment, encara que algú ho ha definit com Quelcom més que una fotografia però menys que una pel·lícula i potser aquesta en seria una bona descripció.

Exemple de cinemagraph

Tot ve dels gifs animats, que potser recordeu d’alguna cosa o potser fins i tot us sonen a antic. De fet
es varen començar a fer a finals dels 80. Ja podem ben dir que ha plogut força! Encara més en aquesta mena de mon paral·lel que és la xarxa on tot va a més velocitat que a la vida real.

Sembla que l’any passat els qui varen tornar a posar de moda aquesta tècnica varen ser una dissenyadora i un fotògraf: la Jamie Beck i en Kevin Burg. També sembla que la cosa ha quallat i s’ha anat popularitzant ràpidament. Tant és així que fins i tot hi ha una pàgina dedicada en castellà.

Hi ha de tot i força, però trobo que quan més subtils són molts més macos i sorprenents resulten. Si el moviment és massa evident i repetitiu perd la gràcia de seguida. Però aquells on un petit moviment en una zona reduïda de la fotografia et fa mirar i badar per a la resta de la imatge esperant algun altre moviment, trobo que els hi aporta un toc de tridimensionalitat i de realitat que hi fa molt bonic.

Una de les galeries que més m’ha agradat, és la del propi Kevin Burg i que fa referència al menjar, li veig indubtables aplicacions pel que fa a la publicitat en format web.

No cal dir que segurament, a partir d’ara, en veurem molt més sovint del que caldria i potser sortiran els HDReros d’aquesta tècnica i lo mesurat es tornarà excessiu, però tranquils que tot passa…

M’havia proposat fer un tutorial per explicar la tècnica, però com que ja hi ha qui hi ho ha fet abans que jo i se m’ha allargat massa l’article, us posaré un vincle a una web on hi han 9 tutorials ens els que ho expliquen (en anglès) i a més en Miquel Bohigas en passa un enllaç a un tutorial en vídeo i per sort, en català. Us poso varis exemples de Cinemagraph; això sí, dels més reposats.

Ah! I si us atreviu a provar-ho estaria molt be que ens ho mostréssiu al propi fòrum d’EF.

Exemple de cinemagraph

Exemple de cinemagraph

Exemple de cinemagraph

Exemple de cinemagraph

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris5 comentaris a “Cinemagraph o fotografia en moviment”

  1. Quina llet, he trobat un tutorial en català

  2. Gràcies Miquel, ja ho he posat al mateix article.

    Sembla gironí el del vídeo, oi?

  3. Molt bé, molt curiós i efectiu l’efecte i el tutorial català és impagable perquè s’explica molt i molt bé…

    De moment hi veig estètica i curiositat, ara cal trobar una aplicació conceptual que ho justifiqui (segons el meu parer, clar)… però d’aquests efectes el que em frenen una mica és la necessitat indefugible del suport informàtic per a ser apreciat…

    moltes gràcies!!

  4. Aquest estiu, la setmana de San Joan hi havia un eclipse de LLuna i mentre esperava a la Seu Vella de Lleida, el moment per inmortalitzar-lo, em vaig entretindre amb els llums d’una plaça que van canviant de colors, i com que feia poc habia vist la web de la parella que comenteu, doncs s’em va ocorrer fer el que ja vaig mostrar al meu blog al seu dia. No te res a veure amb la sutiletza de les imatges que mostreu aqui al article, però em va servir per probar-ho i aprendre com funicona .Os deixo aqui l’adreça per si ho voleu veure