avatar

Dos experiments, fotogràfics… O no

L’altre dia, a casa, s’ens va espatllar l’aparell DVD. El pilot de l’aparell estava encès, però no obeïa al comandament. Llavors vaig recordar un truc molt senzill per saber si era això el que fallava. En aquell moment teníem visita i alguns es varen sorprendre molt d’aquest experiment, per això he pensat que  potser calia compartir-lo, per si algú no ho coneixia i li pogués sorprendre o si més no ser-li d’utilitat.

Comandament a distànciaEl fet és que els comandaments a distància emeten infrarojos per comunicar-se amb l’aparell, però si mirem el pilot que porta a la part del davant no veurem res. La nostra visió només pot veure freqüències de 400 a 700 nanòmetres i la llum infraroja està entre 700 nm i 1 mm. Casualment però, tots tenim la solució ben a prop: només cal que agafem la nostra càmera o encara més senzill, trèiem el mòbil de la butxaca, i aquests si que veuen aquesta freqüència.

Que podem fer doncs per saber si emet o no llum infraroja el nostre comandament? Doncs apuntar la càmera al pilot del comandament i pitxar uns dels botons. Immediatament veurem si la llumeta s’encén o no, o el que és el mateix, que el que no és visible per nosaltres si que ho és per la càmera. Al mòbil es veurà directament, però a la càmera haureu de posar el Live View. Evidentment funciona per qualsevol comandament. Senzill oi?

El següent truc el varen ensenyar al programa Qui, que, com, si no vaig errat, però no l’he trobat per més que l’he buscat. Si algú troba el vídeo del programa, estaria be tornar-lo a veure.

Anell de focRecordo el primer cop que casualment vaig veure una fotografia on es veia la silueta d’una persona i un anell de foc al voltant seu, semblant a la imatge de la dreta. Em va agradar molt i vaig pensar de seguida que es tractava del mateix que fan servir pels correfocs, sempre vaig voler fer aquella fotografia però no en vaig tenir ocasió.

Més tard, al veure aquest programa, em vaig adonar que era molt més senzill del que em pensava i potser menys perillós i tot. Ho dic per si ho voleu provar, ja que també te un punt nadalenc, com per fer-ne una postal de Nadal. I ara que hi penso, aquest truc potser serveix fins i tot per estalviar-nos algun caleró alhora de comprar pirotècnia per a la revetlla de Sant Joan.

Tant sols necessiteu  un parell de coses ben senzilles de trobar: un cable d’acer (o un filferro com a opció) i llana d’acer, que es pot trobar tranquil·lament a qualsevol drogueria.

Heu de lligar la llana d’acer a un extrem del cable i amb un encenedor calar-hi foc (fins i tot amb una bateria de 9v s’encén) i llavors començar a fer-lo girar. Ha d’estar fosc per veure bé l’efecte i haureru de fer servir un velocitat baixa d’obturació si voleu obtenir una foto ben atractiva. Ah! i això si, també us cal un ajudant per fer la foto o fer de model, a menys que us pugueu clonar, que això si que seria un bon truc.

Aquí teniu un vídeo on es veu, més o menys, el procés.

(El Javascript està desactivat o tens una versió anticuada del Adobe Flash Player. Sisplau, instal·la la darrera versió del Flash Player.)

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris4 comentaris a “Dos experiments, fotogràfics… O no”

  1. Molt enginyosa aquesta entrada, Pep! M’ha agradat!

  2. ostres, la història del comandament a distancia la coneixia però al reves. per saber si una càmera digital es podia fer servir per fer fotografia infraroja amb filtres externs i sense haver de modificar el hardware de la mateixa, un bon test era fer una foto al comandament a distancia. si es veia el pilot es que el filtre IR que porten les càmeres digitals no era prou bo i per tant arriba una part de la llum IR al sensor.

    l’altra part la trobo molt enginyosa, encara que no se si m’atreveixo a posar-ho en practica

  3. Bona trobada. Penso que en pot ser útil.

    Bye.

    Usitu.

  4. Gràcies a tots i si en coneixeu més, els anem publicant.