avatar

Fer pincells amb el Photoshop

He de reconèixer que cada cop retoco menys les fotografies que faig, per això potser utilitzo més el Lightroom que el Ps, però crec que s’ha de conèixer per a tindre eines i recursos per quan ens calgui.

Una de les eines que s’utilitza constantment en el Photoshop, són els pinzells. Quan seleccionem a la barra d’eines el pinzell per a pintar una zona de la nostra imatge, estem seleccionant potser sense saber-ho, la forma per defecte que tindrà aquest pinzell: rodó, amb un diàmetre determinat, més dur o més suau; o també podem triar d’altres formes més complexes i configurar la manera com s’apliquen sobre la imatge. Tenim molt per triar, però també podem crear els nostres propis pinzells, encara que sovint només utilitzem els que porta el propi programa sense pensar en cap més.

A la realitat un pinzell pot ser rodó o pla, més o menys suau i amb d’altres condicions potser més especialitzades, però en tot cas, el traç que podríem fer amb aquest no ens costaria gaire d’imaginar. A un pinzell del Ps podem donar-li qualsevol forma que vulguem: podríem fer quatre gargots i d’això fer-ne un pinzell, podríem escanejar la nostra firma i utilitzar-la per a signar les nostres imatges (compte que pot quedar horrorós si ens passem) o podem fer un pinzell a partir de la fotografia d’una textura que ens agradi (d’això en diuen grunge i ara pel que sembla està molt de moda en determinats cercles concursístics…)

També hi ha infinitat de pàgines on podem trobar sets de pinzells d’una determinada temàtica, però crec que sempre és millor fer-vos-els vosaltres i tindre un set de pinzells propi, que així al menys serà més personalitzat…

Tot plegat és molt senzill de fer, però com que dibuixar gargots o la firma seria poc vistós i el procediment és el mateix, ho farem amb una imatge d’una textura de pared i crearem un pinzell grunge. La imatge l’acabo de fer amb el mòbil i l’haurem de retocar abans d’utilitzar-la com a pinzell.

La primera imatge és la imatge original. L’he des-saturat i he corregit nivells per crear la segona, amb la que ja podríem fer el pinzell, però també n’he fet una tercera només invertint la imatge i em sembla que aquesta queda més interessant. Ara només cal que una d’aquestes dues la convertim en pinzell: només hem d’anar a edición/definir valor de pincel, ja queda guardat i podem pintar-hi.

Això seria el més pràctic i fàcil, però fer un pinzell tan gran com tota la imatge no tindria gaire sentit. Poder cobrir una fotografia amb un sol pinzell seria com posar la mateixa imatge en una altra capa, per tant el següent pas seria seleccionar el llaç i determinar les zones més interessant de la imatge i fer-ne diferents pinzells. Ja només ens quedaria pintar amb petits tocs, sobre la fotografia triada, en una capa nova, canviant el color i la mida del pinzell, l’opacitat i mode de fusió. Amb aquest procediment i sobretot fent moltes proves, podrem texturitzar al nostre gust qualsevol imatge, però com en tot, cal tenir prudència i millor quedar-nos curts; pensar en clau fotogràfica i no en il·lustració.

No he volgut posar imatges dels resultats d’aplicació del pinzells, doncs amb tantes variables poden ser molt diferents i penso que és millor no condicionar i que cadascú experimenti per si mateix.

En quan al tema d’estampar la firma, com dèiem, és exactament el mateix procediment.

 

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris4 comentaris a “Fer pincells amb el Photoshop”

  1. Jo retoco excesivament les meves fotos però es que tinc una càmara de 5.9 Mpx i objectius de 5€, retoc obligat.

    Vaig aprendre molt el dia que el tristament desaparegut Jordi Casacuberta que era un gran pintor i fotògraf em va dir que ell no retocava gairebé mai les fotos i que m’ho demostraria. Em va convidar a casa i em va ensenyar el seus RAW fets amb l’última Hasselblad del mercat amb els millors objectius i un equip d’il·luminació totalment elitista. No calia retocar res, evidentment. Les seves fotos eren magnífiques ja compositivament, tot s’ha de dir.
    Però el més sorprenent és quan em va ensenyar uns altres RAW fets amb una EOS 1 DS amb un objectiu de 4.000 €, al costat de la Hasselblad semblaven polaroids! Aquí, una mica de contrast i “Clarity” i quedava una foto impecable. El Photoshop momés per netejar taques.
    Jo només que tingues una d700 o una EOS 5 ja no faria servir pràcticament el retoc. Ho tinc més clar que l’aigua.

  2. Perdó volia dir objectius de 125 €.

  3. Perdona Osselin però no entenc el concepte, càmera de pocs mpx= retoc obligat? no entenc perquè, si quan les ensenyem a la web fan menys de la meitat d’1 mpx. Perquè ho hem de retocar doncs? He fet ampliacions a partir de les fotos del mòbil i estan collonudes sense pràcticament retocar res…

  4. Ho sento, però jo no entenc ni veig per enlloc quina relació guarda el que coment l’Osselin amb el tema de l’article.