avatar

Mà sobre mà: retrats d’anvers i revers

"The Manual Project" de Bill Westheimer

No hi ha dubte que la nostra cara, la mirada, l’expressió, els nostres trets facials, inclús les arrugues i defectes, les empremtes del pas del temps, són elements que combinats en un retrat sovint transmeten una quantitat considerable d’informació. Un bon retrat ens suggereix molt de la personalitat, de la manera de viure, de la mena de persona que contemplem.

Però les cares no són la única part del cos que parla de qui som. Sovint, les mans també són extraordinàriament reveladores i expressives. Crec recordar vagament algun passatge d’una novel·la de Sherlock Holmes en la que el sagaç detectiu feia una exhibició de les dots d’observació i habilitat deductiva fent una acurada descripció de la professió, hàbits i personalitat d’algú, només mirant-li les mans. Tanmateix vaig errat, però en qualsevol cas aquesta vindria a ser la idea.

Sobre la base d’aquest raonament, és que el fotògraf Bill Westheimer ha construït una col·lecció de retrats de mans sota el títol de The Manual Project. Fent servir la tècnica del col·lodió humit, en Westheimer ha fotografiat la mà dominant de 150 subjectes d’arreu del món, de diverses, edats, professions i extractes socials, mirant de captar els indicis que ens expliquen quina mena de vida porten, quins són els seus hàbits, habilitats, sensibilitat… L’estudi de cada persona es completa amb una impressió fotogràfica directa del palmell de la mà i una frase manuscrita de cada subjecte.

D’aquesta manera, combinant una fotografia d’extraordinari detall i singular gamma tonal —resultat de la sensibilitat del col·lodió a la llum blava—, una impressió directa que mostra la textura, gest i pressió de la mà sobre el paper i els trets distintius de la cal·ligrafia, Bill Westheimer construeix un perfil complert i expressius de cada persona.

Us convido a començar la setmana amb aquesta magnífica sèrie de retrats sense cara. ja ho sabeu, si us ha agradat, podeu aplaudir amb les dues mans i, quan les tingueu lliures per fer servir el teclat, també podeu comentar-nos el que us ha semblat.

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Mà sobre mà: retrats d’anvers i revers”

 1. Cançó de les mans

  De l’home mire
  sempre les mans.

  Mans de xiquet, ben netes,
  mans de xiquet que es faran grans.
  Mans que en la nit busquen
  allò que no troben mai.

  Mans dels que maten, brutes;
  mans fines que manen matar.
  Mans tremoloses, eixutes,
  mans tremoloses,
  mans dels amants.

  De l’home mire
  sempre les mans.

  Mans tan dures
  dels que passen fam.
  Mans tan pures
  de quan érem infants.

  De l’home mire
  sempre les mans.

  (Raimon – 1964)