avatar

No, no és en Colom

Però poc li’n falta. El reportatge que us presentem avui el vam descobrir gràcies a una article de la web Quesabesde.com, on hi havia unes imatges que, d’entrada, semblaven ben bé les d’en Joan Colom al Raval. Però, al cap de poc, alguna cosa sorprenia a la vista: l’enquadrament, la qualitat, el processat… No, no eren les d’en Colom, sinó les d’algú molt més jove: el fotògraf Pau Barrena.

Pau Barrena és un fotògraf que, emulant en Joan Colom, ha fet un interessant reportatge sobre la prostitució al Raval. Són imatges en blanc i negre, i on hi destaca un element que es repeteix en la major part de preses: les cames. Com diu l’autor, “Tengo fotografías (…) en que aparecen los personajes completos, pero me parece más interesante que no se les vea la cara. Mostrar las piernas de mujeres bellas es más que suficiente“.

Per a fer-les, l’autor va haver d’empescar-se-les per a poder passar desapercebut, ja que la figura d’un fotògraf no és gaire ben rebuda al carrer d’en Robador. Com ell mateix explica, “en una ocasión, una mujer creyó que le estaba haciendo una foto con el teléfono móvil. Comenzó a pegarme, y en cuestión de segundos un hombre me agarró por el cuello amenazándome con darme un puñetazo. Por suerte, el malentendido se aclaró. Está claro que sacar ahí una réflex o incluso una compacta no es muy recomendable…” Així doncs, hagué d’usar una càmera de la mida d’un encenedor (una MINOX, potser?), vestir màniga llarga, fer les fotos sense enquadrar i procurar no estar-se massa estona al mateix lloc. Sí, ben bé el mètode Colom!

Si voleu veure’n més fotos, podeu trobar-les aquí, a la web de l’autor. Igualment, si voleu conèixer més coses del seu treball, podeu fer-ho en aquest article de Quesabesde.com.

El motiu de presentar aquest treball aquí és que, més enllà de la curiositat, i de l’interès fotogràfic que desperti, aquest reportatge ens interpel·la, i ho fa en diverses direccions. Per exemple: és ètic fotografiar persones que saps del cert que no volen ser fotografiades? I fer-ne difusió? On està el límit entre imitar un mestre (Colom), o senzillament fer-ne un remake? I, en tant que és un reportatge fotoperiodístic, el tractament que fa de la prostitució aporta una nova mirada, o senzillament es deixa endur pels estereotips que tothom coneix (i que tan injustos són)?

Penso que val la pena felicitar Pau Barrena pel reportatge. En primer lloc, pel valor de fer-lo. En segon lloc, per la seva capacitat de trobar solucions als problemes tècnics que el reportatge plantejava. En tercer lloc, per com ha sabut “invisibilitzar-se” en un entorn difícil. Finalment, perquè ha creat una obra que ens fa fer-nos preguntes, i això ens ajuda a tots a ser millors fotògrafs!

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “No, no és en Colom”

  1. les fotos d’aquest noi són una meravella!
    gràcies pel descobriment!