avatar

Una mica d’història: el primer retrat

El 5 maDorothy Catherine Draper en un daguerrotip de John Williams Draperig de 1811 va néixer a Anglaterra, prop de Liverpool, John Williams Draper, que esdevindria un prestigiós científic als Estats Units. Entre d’altres coses que l’han fet passar a la història hi ha el fet que fou l’assistent del senyor Morse, l’inventor del telègraf, quan aquest va enviar el primer telegrama de la història.

Draper va ser el primer president de l’American Chemical Society i fundador de la New York University School of Medicine. Va ser l’autor de diversos tractats de ciències i d’història, alguns de ben polèmics tant en un camp com en l’altre ( Història dels conflictes entre la religió i la ciència ).

Com a fotògraf, Draper fou el primer en obtenir una imatge detallada de la Lluna, i al 1847 va fer, a Boston, les primeres fotos d’una intervenció quirúrgica. Abans, al 1840, havia fet fotos de l’organisme humà i havia  publicat el tractat “Sobre el procés del daguerreotip i les seves aplicacions per obtenir retrats de la vida”.

Draper va començar a investigar els processos fotogràfics a principis de la dècada de 1830 quan va fer les primeres proves d’imatges en negatiu, al marge de les que feia Daguerre a Europa. Però a finals d’aquella dècada, quan Daguerre va donar a conèixer el seu procediment, Droper va començar decididament a experimentar amb el daguerreotip.

Autorretrat de Robert CorneliusLa seva aportació més destacada a la història de la fotografia és el retrat que va fer a la seva germana Dorothy. Es tracta del primer retrat fotogràfic que es va fer a una persona, tot i que aquest honor també s’atribueix al químic holandès Robert Cornelius, que al mateix any 1839 es va fer un autoretrat a Filadèlfia.

Draper va regalar més tard aquest primer retrat al seu amic, l’astrònom anglès William Herschel, que llavors estava treballant també en un procediment de fotografia directa sobre paper. Herschel va ser el primer en utilitzar l’hiposulfit de sodi per fixar les imatges, tècnica que van adoptar tant W.H.Fox Talbot com Daguerre.

Però tornem al retrat de Draper. Quan va fer aquell primer retrat, Daguerre ja havia intentat sense èxit fer-ne algun. De fet, Daguerre ja va aconseguir que en una escena de carrer, on es veu el “fantasma” de diverses persones, un dels passants es quedés quiet prou estona com per quedar retratat. Però Daguerre només havia obtingut una silueta borrosa i poc definida, que no permetia reconèixer en absolut l’interfecte.

En tot cas, Draper si que va aconseguir fer un retrat ben acceptable a la seva germana. Cal tenir present que en aquella època, les fotos necessitaven exposicions molt llargues, de cap a 30 segons o més,  i per obtenir un retrat decent calia que el subjecte estigués completament immòbil.

I ja que estem parlant de retrats, no voldria deixar passar l’ocasió de tornar a recordar la figura del fotògraf holandès Krijn van Noordwijk, que fa un temps ja ens va descobrir en Pep Mínguez.

Krijn és autor d’uns retrats on combina l’estètica clàssica amb una visió contemporània sobre les persones i les seves emocions. A flickr hi podeu veure alguna de les seves sèries. Els més curiosos hi podreu trobar també l’equip que fa servir per al seu treball.

Altres enllaços de l’obra de Krijn:

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Una mica d’història: el primer retrat”

  1. Fantàstic Miquel, gràcies un cop més…