avatar

2na Trobada Temàtica de Càmeres de Gran Format

Per què gran format?T’imagines una càmera amb un sensor 60 vegades més gran que el d’una Full Frame? Sorprès? Doncs una càmera així fa anys que existeix. Es tracta d’una càmera de plaques de 20x25cm i si entenem el seu funcionament, arribarem a dominar  completament la tècnica fotogràfica.

Més encara, sabies que amb la càmera de plaques podem fer fotografies que amb la nostra fantàstica reflex seriem absolutament incapaços de fer?

Saps que la seva mecànica és tant i tant senzilla que entendràs de manera pràctica i empírica molts del conceptes que ara reconeixes com a quelcom abstracte? I a la vegada saps que podem anar aprofundint i trobar-la tant i tant sofisticada que farem amb ella coses a primera vista inversemblants? Saps que a la teva rèflex el pla d’enfoc es sempre paral·lel al del sensor i en aquestes el podem moure, tombar, girar… Al nostre gust? Has vist mai corregir perspectives en directe, des de la pròpia càmera?

Sabies que la tècnica del Tilt & Shift que ara està de moda, és una de les funcionalitats de la càmera de gran format? Saps que podries fer una foto davant d’un mirall i no sortir ni tu ni la càmera, com si fos un truc de màgia, i sense Photoshop? Et sona el principi de Scheimpflug?

Coneixes algun dels molts fotògrafs actuals que l’utilitzen habitualment? Burtinsky, Meyerowitz, Joel Sternfeld, Richard Misrach, Toshio Shibata, Jesús Alonso, Gabrielle Basilico

Durant la teoria del taller de l'any passatTot això i molt més, ho podràs saber, veure i comprovar el dissabte 18 de febrer de 2012, quan farem la 2ª Trobada Temàtica sobre les Càmeres de Plaques. Ara fa un any vàrem fer la primera però alguns es va quedar amb ganes de més o no va poder venir i que ens ho han tornat a demanar. Per tant, tornarem a obrir les portes de meravellós mon de les càmeres de gran format.

En veurem de diferents mides i tipus, de diferents èpoques, les tocarem, remenarem, farem fotos amb una Sinar de 20×25, amb una càmera antiga també d’aquest format i amb varies de 9×12. L’any passat varem fer fotos amb pel·licula Polaroid, però aquest cop hem trobat paper positiu directe de 8×10´´ i per tant, farem copies de 20×25 en blanc i negre que després revelarem al laboratori. Finalment us podreu endur les còpies que feu durant el dia.

Explicarem tot el procés d’obtenció de fotografies amb càmeres de gran format. Al matí tindrem una part teòrica on s’explicarà la tècnica i el procés. Seguidament una part pràctica on fotografiarem diferents motius: un edifici, un retrat, un bodegó… I tot el que puguem i se’ns acudeixi!

Practicant amb una Sinar 9x12En principi les càmeres de gran format provoquen molt de respecte  i seu funcionament ens pot semblar complexe. En realitat la seva estructura és tan senzilla que resulta idònia per entendre tots els conceptes tècnics que ens puguem plantejar.

La seva versatilitat ens ajudarà a entendre i estimar encara més el món de la fotografia. Aquesta jornada pot ser molt aclaridora tant per als que utilitzin aquests tipus de càmeres com per qui només utilitzi les càmeres digitals.

Tant en la primera trobada com en aquesta, qui ens farà de guia per l’increïble mon del gran format, serà en Joan Porredon. Ell mateix s’encarregarà de la part més teòrica. Per la part pràctica comptarem també amb Pitu Estol i Pep Mínguez, que ens guiaran i aclariran els dubtes que vagin sorgint en les sessions pràctiques al llarg de la jornada.

La trobada tindrà lloc el dissabte 18 de febrer de 10:00h a 14:00h i de 16:00h a 19:00h, amb un petit descans a la primera part. L’exposició teòrica, la pràctica del bodegó i el revelat del paper ho farem a la masia de Can Rafart i aprofitarem l’entorn del Parc de Can Rafart per fer les fotos exteriors. El tema del dinar encara no està del tot solucionat, però us en informarem aviat.

El preu d’aquesta trobada és de 50€ o de 25€ per als que tinguin el carnet d’Amic d’EF. És una bona ocasió per a demanar-lo, doncs en aquesta activitat ja us estalvieu 25€. Si participeu en alguna activitat més durant l’any ja l’amortitzeu o fins i tot hi sortiu guanyant. Ara es temps de cuidar la butxaca!

Podeu reservar la vostra plaça fent l’ingrés en el compte 0081 0379 88 0001142220 del Banc Sabadell Atlántico (indicant el nom i telèfon o email de contacte) i enviar-nos un correu amb el nom de l’interessat i la referència Gran Format.

Finalment una noticia d’última hora: el proper mes d’abril comptarem per segon cop amb un gran fotògraf i teòric de la fotografia, l’Eduardo Momeñe. El taller de l’any passat ha estat, en opinió de molts, un dels millors que hem fet. Enguany repetim ponent però no tema. Tots els detalls els donarem en una propera noticia, però si voleu assegurar-vos la plaça escriviu-nos un correu a tallers.ef@gmail.com.

Per aquest taller podeu fer la vostra reserva prèvia i us avisarem quan sapiguem els detalls, preu, etc.

Com us dèiem, aquest any no volem deixar de fer res del que feiem per la crisi i portem més marxa que mai. Per això estem preparant molts més tallers a fer durant tot l’any: un taller de tècniques antigues del s.XIX i un altre de col.lodió humit, un taller de nu amb una fantàstica model de pell ben morena, un de macro de primavera amb l’Àlex Alonso, un de natura amb l’Oriol Alamany i alguna sorpresa més…

Esteu ben atents ;-)

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris11 comentaris a “2na Trobada Temàtica de Càmeres de Gran Format”

  1. […] fa uns dies vam organitzar una reeixida trobada de càmeres de gran format, on vam poder treballar amb “sensors” de fins a un pam d’amplada. La tecnologia […]