avatar

Algú pot dir …

La setmana passada vaig anar amb un parell de companys a la reserva africana de Sigean, prop de Narbona. És com anar al zoològic, però amb els animals amb més d’espai per córrer. Tot i que a  l’hivern no deu ser la millor època per anar-hi, vam gaudir d’un dia magnífic i vam poder fer algunes fotos prou interessants. Des del meu punt de vista la major dificultat és evitar que a la foto hi surtin elements que denotin que els animals estan en un parc. Algú pot dir que això és manipular la realitat: si els animals estan tancats, per què amagar-ho?

Fa pocs dies vaig passejar-me per Girona per provar un objectiu que m’acabava de comprar de segona mà. Les fotos que em van agradar més les vaig passar a blanc i negre, tot i que els colors brillaven com mai a la ciutat. Algú podrà dir que això és manipular la realitat: si el món és en colors per què mostrar-lo en blanc i negre?

Volia fotografiar una fulla que havia quedat atrapada en una tela metàl·lica, però just a tocar hi havia una altra fulla mig podrida. Vaig treure la fulla negra i vaig fer una composició amb la fulla solitària.  Algú podrà dir que això és manipular la realitat: si hi havia una fulla podrida per què l’havia de treure?

Anava a fer una foto en una casa abandonada, però com que l’interior era molt fosc, vaig haver de fer servir el flaix. Que ben il·luminada que va quedar la foto! Algú podrà dir que això és manipular la realitat: si la casa estava a les fosques, per què havia de fer que semblés clara?

Més d’una vegada he hagut de clonar uns maleïts cables elèctrics que m’espatllaven completament la foto. L’altre dia per exemple, era una església romànica. Algú podrà dir que això és manipular la realitat: si algú va fer passar els fils per davant de l’església per què els he de fer desaparèixer?

Revisant el disc dur, he trobat una foto que al seu moment havia descartat. És un paisatge prou bonic, però una zona del cel va quedar ben cremada. M’ha semblat que posant-hi una textura al damunt obtindria una bona imatge, i així ha estat: el resultat m’agrada força. Algú podrà dir que això és manipular la realitat: si la foto no m’havia sortit bé, per què maquillar-la?

Cada dia sentim a dir que els preus s’apugen i els sous s’abaixen, que s’apugen els impostos i es retallen els serveis, i els que manen diuen que això és el que convé per al país. Algú podrà dir que això sí que és manipular la realitat: si les coses van maldades per a la majoria, per què diuen que empitjorar-les és la solució?

Com es pot veure, aquest article no ve acompanyat de cap fotografia. Algú podria pensar que és per protestar per les mesures recents de capolar determinats serveis de la xarxa, o per demostrar que la tècnica de les retallades  també ha arribat al món virtual. Res d’això. Com que el contingut de l’article és gairebé tot pura ficció, no he trobat cap foto per il·lustrar-lo: jo no manipulo mai cap foto, faltaria més!

Algú podrà dir que aquest article és una manipulació de la realitat: si les coses són com són, per què no dir-ho obertament?

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris14 comentaris a “Algú pot dir …”

 1. Oppss! Simplement he utilitzat la paraula manipular perquè en el text era
  la què es repetia! Però torno a manifestar que afortunadament em sento
  lliure per fer el que em vingui de gust amb una fotografia que jo he
  pres, independentment que me la guardi en el disc dur, la
  imprimiu, la publiqui, la pujada al blog o la ensenyi a la família i amics. L’única limitació que puc tenir és la meva pròpia. Miquel! Que article més interessant!

 2. M’ha agradat molt que l’article originés aquest mini-debat. Només vull dir que la idea me la va donar en Pep en un comentari que va fer a la meva foto del rinoceront
  “i trobo que has sabut aïllar-lo prou com perquè sembli feta en llibertat.”
  Després, mentre hi anava afegint altres possibles “manipulacions” fotogràfiques, vaig sentir per la ràdio que les mesures que pren el govern són les que necessita el país, i vaig pensar, “mira, parlant de manipulacions”.