avatar

El millor de 2011

El tsunami del Japó

Acabem un any, en comencem un altre i, com és habitual, per tot arreu surten recopilacions del que ha estat l’any que deixem enrere. Els diaris fan resums de les notícies més destacades, a la televisió fan especials de tot tipus amb el millor de l’any i, és clar, les galeries d’imatges que tots els fanàtics de la fotografia seguim també publiquen reculls de les més rellevants.

Com no podia ser d’una altra manera, nosaltres fem un recull de reculls, com ja vam fer fa un any i fa dos. Amb el d’avui en portem tres i ja queda menys pel recull de reculls de reculls que farem quan en tinguem deu (amb la vènia del calendari maia).

Del que cada vegada estic més convençut és que el títol de la sèrie d’articles, El millor de l’any x, no s’hi escau gens, perquè després de fer un repàs a les fotografies (la majoria de caire fotoperiodístic) es pot veure que estem envoltats de desgràcies, i les desgràcies, per definició, no poden ser bones ni pot, per tant, haver-ne que siguin millors.

Primavera àrab: la plaça Tahrir a El Cairo

El terratrèmol del Japó, el conseqüent tsunami i el posterior accident nuclear de Fukushima ha estat, de lluny, el fet més destacat de 2011. I això que ha estat un any molt mogut (no és humor negre) amb una pila de notícies que han fet la volta al món: la primavera àrab, el moviment dels indignats, la mort de Bin Laden, la massacre a Oslo… No hi ha bones notícies?

Doncs no ho sembla, perquè segurament recordareu el terratrèmol (un altre?) a Nova Zelanda, així com també (més?) el de Turquia, el de Myanmar i el de Llorca (que no tot passa a regions del mapa tan llunyanes que ens semblen indeterminades). Però no us penseu que ha estat un any especialment actiu: el d’Haití de 2010 tot solet va provocar deu vegades més morts que tots els de 2011.

Les acampades dels Indignats

A més, no tot han estat terratrèmols. No, també hi ha hagut erupcions volcàniques destacades (però cap tampoc com la de 2010 d’aquell volcà islandès impronunciable) a Xile i a l’illa del Hierro. També hem patit les greus inundacions de Tailàndia o també a la conca del Mississipí i a Centreamèrica. La meteorologia també va portar un hivern amb un fenomen de la Niña molt marcat a Nord-amèrica, deixant-hi nevades molt importants.

Els indignats ens ha deixat moltes imatges pel record per aquí a prop: el moviment del 15-M, les acampades, els mossos infiltrats, els perroflautes, el sabó, les retallades, els col·lectius que demanen signatures contra les retallades quan els afecten directament però miraven cap a un altre costat quan afectaven els altres i, sobretot, adonar-nos que en determinades ocasions som capaços d’actuar com un conjunt, encara que la bona voluntat acabi, per normal general, aviat. Hem vist protestes i concentracions pel mateix a molts països i, fins i tot en els que són més civilitzats que nosaltres, també han acostumat a acabar com el rosari de l’aurora.

Dol a Oslo

En el món àrab hem vist (estem veient, de fet) els continus canvis provocats per les revoltes que van començar a finals de 2010. Hem vist derrocaments de presidents, caigudes de governs, morts de dictadors, canvis en constitucions (els que en tenen), promeses de no perpetrar-se en el càrrec, manifestacions, divendres sagnants, immolacions, repressió i revoltes armades.

I resumint per anar acabant, que es tracta de veure fotos… Hem vist Palestina a la UNESCO, la independència de Sudan del Sud i el retorn del PP. Ens quedarà gravada a la memòria la fotografia del cigar, el xampany i la panxa de Joan Laporta. Ens va cridar l’atenció la fotografia on sortia un paio just abans de matar d’un tret el que estava fent la foto. També hem vist escriure l’última pàgina de les missions dels transbordadors espacials.

Hi ha hagut el casament reial al Regne Unit, el de Mònaco i el quasi quasi tan mediàtic casament de la mil vegades Gran d’Espanya Duquesa d’Alba. Ara que estan de moda les sèries de zombies… Ai, ara no sé què anava a dir.

Fotografia del seu assassí

Hem vist (als diaris, eh?) la darrera corrida de toros a Catalunya i un torero que podria fer d’actor especialista per substituir al gran Morgan Freeman a les escenes d’acció de la seqüela Tot atropellant Miss Daisy.

Els americans han celebrat el desè aniversari dels atacs de l’11S, i també han acabat l’estada a l’Irak.

Al món s’ha parlat de molts noms propis: Amy Winehouse, Steve Jobs, Bin-Laden, Gadafi, Berlusconi, Papandreu, Ratko Mladic, Dominique Strauss-Kahn, Elisabeth Taylor, el bosó de Higgs… Alguns se’ls ha divinitzat (com al bosó), a d’altres se’ls ha demonitzat. Els humans no tenim terme mig.

A part de tot el que ja hem esmentat, de les visites del Papa, del gendre del Rei i dels innombrables enfrontaments entre el Barça i el Madrid, dits a l’ull, per quès, i trofeus atropellats per autobusos, a Espanya han destacat dues notícies: l’abandonament de la violència per ETA i la crisi del cogombre.

El darrer viatge dels transbordadors espacials

En definitiva, un reguitzell de notícies que veureu resumides en aquest llistat de galeries:

A Flickr han tornat a crear un grup per a l’ocasió, Your Best Shot 2011, i han tornat a publicar entrades al seu blog amb recopilacions de fotografies cada any més insulses: fotografies de viatges, postes de sol, color blau, bicicletes, mascotes, hòsties en vinagre, blanc i negre, triangles i formes urbanes (aquestes dues segurament les col·leccions més interessants de totes).

Que tingueu un bon 2012… Almenys no tan dolent com el pinten. ;)

I recordeu: Som Escola!

Mou, Pito i #eldelbigote

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris3 comentaris a “El millor de 2011”

  1. Moltes gràcies Gael per aquest article. Bon any!

  2. Gràcies i igualment, que tingueu un feliç 2012! :)