avatar

La història, en relleu

Processó de corpus a la Plaça de l'Àngel (Autor desconegut, 1905)Com bé sabeu, la recerca de la fotografia en 3D no és una dèria moderna: a la segona meitat del segle XIX ja corrien per les cases dels amants de la fotografia o dels invents moderns els aparells necessaris per a poder veure imatges estereoscòpiques, o fins i tot càmeres de doble objectiu per a fer-les. I la fotografia en 3D era una realitat relativament habitual, que encuriosia l’espectador igual que ho fa ara.

Malauradament, els fons històrics de fotografia en 3D no han estat sempre massa ben valorats, i era estrany trobar reproduccions de fotografies antigues, si no era mutilant-les, i transformant-les en simples fotografies estàndard, sense l’efecte òptic que les acompanya.

Costa Brava, història en relleuÉs per això que val molt la pena valorar la iniciativa de l’editorial Efadós de crear una nova col·lecció dedicada al patrimoni fotogràfic català en tres dimensions.

Les imatges estereoscòpiques s’han transformat ara en anaglifs (segurament perquè això facilita la maquetació del llibre, de la mateixa manera que estalvia espai, suposo), i es mostren en un llibre de tapa dura i exquisida edició, acompanyades de les explicacions tècniques i històriques pertinents. El propi llibre amaga en una solapa unes ulleres de dos colors, per a poder gaudir de les fotografies.

Fins ara, dins aquesta col·lecció, han editat dues obres: Barcelona, història en relleu i Costa Brava, història en relleu. Els títols ja expliquen prou bé el contingut, de manera que no ens hi extendrem. Tot i això, sí que val la pena fer notar d’on provenen les imatges. Així, si el llibre sobre la Costa Brava es nodreix d’imatges de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, el llibre sobre Barcelona recull part de la col·lecció privada de Jordi Baron, un bon exemple del que són els col·leccionistes particulars que han anat vetllant pel patrimoni fotogràfic català.

Així doncs, ja sabeu: si voleu mirar el nostre patrimoni fotogràfic, poseu-vos les ulleres!

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.