avatar

El color a la fotografia: redescobrir Eggleston

William EgglestonNo és que no haguem parlat mai d’en William Eggleston. Per exemple, podeu rellegir un article molt interessant i documentat de l’amic foster. Alguns de vosaltres, si vareu tenir la sort de poder assistir al taller que varem fer am Eduardo Momeñe, també recordareu a l’Eggleston, la seva significació i innegable influència en la fotografia moderna. De ben segur que alguns de vosaltres inclús el teniu com a “fotograf de capçelera” i manteniu algun llibre amb una mostra de la seva obra a la tauleta de nit.

No és tampoc que jo em senti capaç d’ampliar substancialment el que ja s’ha dit sobre aquest fotògraf. El que passa és que darrerament he ensopegat amb un parell de noticies sobre ell i m’ha fet pensar que ben valia la pena proposar-vos una mena de re-descobriment, als que ja el coneixeu, o convidar als que encara no l’heu descobert a fer-ho.

Com ja ens explicava en foster, Eggleston és considerat un dels “pares de la fotografia en color”, com també es qualifica al Stephen Shore. No és que ells fossin els primers en fer servir el color a la fotografia, sinó que varen ser els primers que el varen treure del seu territori habitual -la moda, el periodisme- i el varen portar al terreny de la fotografia artística, fins llavors reservat al blanc i negre. Coses de les modes i els hàbits establerts, ja se sap. En qualsevol cas, la fotografia en color va ser formalment declarada “artística”, per dir-ho així, arrel d’una primera exposició de Stephen Shore al MOMA l’any 1972 i del propi Eggleston, quatre anys després.

Un cafè a Memphis, de "Before Color" de William EgglestonEggleston també havia creat un bon gruix d’obra en blanc i negre, abans de concentrar-se en l’experimentació amb el color. Aquestes fotografies en blanc i negre semblen producte d’un profund estudi del treball de Robert Frank i Walker Evans. Com ells, Eggleston fotografia el que és quotidià, aparentment banal i prescindible, desproveït de bellesa o interès de cap mena.

Però Eggleston ignora les aparences i les idees preconcebudes i fa d’aquestes escenes i objectes insulsos el centre de tota la seva atenció. Tot plegat, rep un impuls estratosfèric amb la incorporació del color com tema en sí mateix i no com accessori cosmètic o pinzellada de realisme.

Per acabar-ho d’adobar, cal esmentar la peculiar regla que Eggleston s’auto-imposa alhora de fer feina: només fer una fotografia de cada cosa i mai més fer-ne un altre. Un compromís ben arriscat i exigent, diria jo.

Si sentiu curiositat sobre aquesta etapa d’Eggleston prèvia al color us podeu mirar un llibre titulat Before Color, que recull un conjunt de fotografies casualment trobades en una capsa al William Eggleston Artistic Trust de Memphis. Són fotos fetes a finals dels 50 als suburbis de Memphis, fent servir pel·lícula de 35mm.

Fotografia de William EgglestonPassa que a mitjans dels 60 l’Eggleston descobreix el color i ja no torna a mirar enrere, abandonant completament la fotografia en blanc i negre. És precisament aquesta producció en color el que més difusió i impacte a assolit, fent d’Eggleston un dels fotògrafs més influents i determinants en la mirada del fotògrafs contemporanis.

De les fotografies en color en trobareu força material publicat. El llibre més recent es titula William Eggleston For Now, del que podeu veure algunes imatges en aquest article de the Paris Review. Un altre llibre pot ser Chromes, que recull la seva feina i experiments primerencs amb el color del 1969 al 74. Aquest però és un llibre per demanar als reis, ja que no és el que es diu “barat”, precisament.

Si no us acabeu d’animar a invertir diners en llibres d’aquest fotògraf imprescindible, evidentment podeu veure gran part de la seva obra al seu web oficial. Ara, ja que hi som, també podeu fer un cop d’ull al dos vídeos següents, que gairebé és com tenir el llibre a les mans. Qui no es conforma és per que no vol, oi?

(El Javascript està desactivat o tens una versió anticuada del Adobe Flash Player. Sisplau, instal·la la darrera versió del Flash Player.)

(El Javascript està desactivat o tens una versió anticuada del Adobe Flash Player. Sisplau, instal·la la darrera versió del Flash Player.)

Si en teniu ganes de més, trobareu força material sobre Eggleston a YouTube i Vimeo. Espero que us faci molt bon profit!

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.