avatar

La perla (fotogràfica) del Vallès

La presència del fet fotogràfic en els mitjans de comunicació i, en especial, en la televisió, és una realitat que ens cal celebrar, ja que si d’una banda això significa que la fotografia és un valor cada vegada més reconegut, no és menys cert que, com un peix que es mossega la cua, també pel fet de sortir-hi segurament encarà guanyarà més admiradors. Alhora, és una forma àgil i senzilla d’accedir a coneixements fotogràfics de la mà dels seus protagonistes.

És per això que si ja en el seu moment vam ressenyar el programa Fotografies, avui us mostrem un altre exemple, més modest, de bon abordatge del fet fotogràfic, en aquest cas en una televisió local.

El fet és que dijous passat es va celebrar a Rubí una xerrada-debat centrada en el patrimoni fotogràfic d’aquesta ciutat vallesana. Els ponents foren Judith Tapioles, arxivera, i Pep Adelantado, fotògraf. La xerrada se centrà en l’important fons fotogràfic que preserva l’arxiu rubinenc, i d’aquí s’arribà a la reflexió sobre els interrogants que la fotografia moderna planteja de cara, no només a la pràctica fotogràfica, sinó també a les possibilitats de preservar els arxius particulars.

D’aquesta xerrada, la televisió local Rubí TV en preparà un breu reportatge, il·lustrat amb imatges antigues de Rubí i entrevistes als protagonistes de l’acte, i aportant-hi informació sobre la història de la fotografia en aquesta població. Si voleu veure’l, com que no l’hem pogut incrustar, haureu de fer-ho o bé des de la web de Rubí TV, o bé descarregant l’arxiu des d’aquest enllaç.

Ara bé, la pregunta que em ve al cap ara mateix és: si és cert que tots tenim clar que els fons fotogràfics cal que estiguin inventariats i preservats adequadament per a facilitar-ne l’accés, no caldria fer alguna cosa similar amb reportatges com aquest? Estic segur que moltes televisions locals han emès reportatges sobre fotògrafs dels seus municipis o sobre notícies relacionades amb la fotografia, o ressenyes d’actes com aquest que, un cop emesos, amb sort s’han penjat a la seva web, si no dormen al fons d’armari d’una videoteca sense classificar. I potser som més de quatre els aficionats que ens agradaria veure reportatges com aquest, siguin de les Borges Blanques, de Solsona o de Falset.

Com es podria fer? Potser mitjançant un directori web col·laboratiu? O creant un fons específic per part d’alguna institució? O, senzillament, creant un fil al fòrum d’EF? Com que tampoc no sé quina podria ser la resposta, us deixo que hi aneu pensant.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.