avatar

Pioners del fotoperiodisme esportiu al IEFC

Si ho recordeu, en ocasió del centenari de la Setmana Tràgica (1909), varem parlar d’Alexandre Merletti, fotògraf català d’origen italià, que ja en aquell moment despuntà per la seva gosadia i habilitat tècnica a l’hora de dur a terme la seva tasca de fotògraf. Doncs bé, avui en tornem a parlar, ja que aquesta setmana, de nou, ha estat notícia.

Com ja vam apuntar, els Merletti formen part d’aquella gent que arriba al negoci de la fotografia des de l’art de la rellotgeria, és a dir, del treball de la mecànica fina. Els Merletti (parlem en plural perquè ens referim a Alexandre i a Camil, pare i fill), però, no s’acontantaren en ser uns bons artesans (en la confecció o reparació de càmeres, o en el laboratori), sinó que exploraren les possibilitats expressives d’aquesta nova tecnologia, obrint camins encara verges en el nostre país. I un d’aquests fou el de la fotografia esportiva.

En aquest sentit, des del passat novembre es pot visitar al Frontó Colom una exposició organitzada per l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i el Club Esportiu Lleuresport on es mostra un recull d’imatges dels pioners de l’esport català capturades per l’ull sagaç d’aquests fotògrafs catalans. Si voleu veure’n una mostra, trobareu diverses imatges seguint aquest enllaç.

Ara bé, la notícia que ens omple d’alegria és que aquest dilluns es va presentar en el mateix Frontó Colom l’edició del catàleg de l’exposició, un document que facilitarà molt l’accés a aquests materials, conservats a l’Arxiu Històric Fotogràfic de l’IEFC.

Esperem que aquest tipus de notícia siguin cada vegada menys escadussers, ja que el nostre patrimoni fotogràfic és d’un valor i una dimensió més que notable, que ens situa entre els primers països del món, malgrat que per al públic en general no sempre sigui senzill accedir-hi.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.