avatar

Coincidències fotogràfiques: Bramham i Wirth

"Another place" per Ian BramhamAcabo d’arribar i començo a descarregar la targeta amb les fotos de la sortida que he fet aquest matí pel Baix Empordà. Malgrat que hem sortit aviat de casa, a les 7 del matí, encara no ens hem llevat prou d’hora. Quan hem arribat a lloc, el sol ja era molt alt i la seva llum massa dura per fer segons quines fotos.

El proper dia, per anar bé, haurem de llevar-nos a les sis del matí! Ha de ser una delícia veure sortir el sol des del turó de Llavià o de Fontanilles.

Quan acaba la descàrrega, ja he començat a escriure aquestes ratlles i tinc un dilema: segueixo escrivint o em poso a revisar les fotos. Mentre em decideixo, vaig al Flickr i, entre les fotos preferides d’una noia que m’acaba de deixar un comentari, n’hi ha una que em crida l’atenció: la silueta d’un home al mig d’un mar tranquil com una bassa d’oli i que resulta que és una escultura d’Antony Gormley en una platja de Liverpool

La foto és de Ian Bramham, un fotògraf anglès que entre els mestres que més l’han influenciat hi ha Ansel Adams, Michael Kenna, Richard Avedon, Edward Steichen i Bill Brandt. Bramham fotografia sobretot paisatges, tant rurals com urbans, preferentment en blanc i negre, malgrat que aquesta foto sigui en color. Si aneu al seu web –us ho recomano– a més de les fotografies, hi trobareu un blog amb articles sobre composició molt ben il·lustrats.

"The way it will be" per Nathan WirthCuriosament, unes hores abans, a 500px havia descobert una foto molt semblant: un autorretrat de Nathan Wirth.

Wirth, que viu a Califòrnia i que entre els seus autors preferits hi ha també  Ansel Adams i Michael Kenna, a més de Michael Levin, David Burdeny i Edward Weston, també ensenya composició a San Francisco. En aquest cas, però, composició anglesa, que suposo que té més a veure amb literatura que amb fotografia. Però no deixa de ser una coincidència, com ho és també el fet que Wirth treballi en blanc i negre i que, com Bramham, sobretot faci paisatges.

Amb això no vull treure cap conclusió metafísica ni establir cap teoria de la coincidència fotogràfica. Només vull deixar constància del descobriment fet per casualitat de dos fotògrafs que segurament no es coneixen ni es coneixeran mai i que estant fent una obra pròpia i personal amb algunes coincidències que m’ha semblat interessant donar a conèixer i que, si més no,  m’han permès tirar endavant aquest article.

Això em porta a pensar si jo mateix no tindré una ànima bessona, fotogràficament parlant, que a l’altra banda de món, es passa els dies retratant parets escrostonades i portes envellides i despintades perquè s’ha aixecat massa tard i no ha trobat la llum adequada per fer les fotos que hauria volgut fer. Serà qüestió d’investigar a veure si la trobo. Algú m’hi ajuda?

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Coincidències fotogràfiques: Bramham i Wirth”

  1. El millor dels dijous és que s’acosta el cap de setmana i els articles d’en Miquel. Gràcies!

    Ves a saber si l’Ian i el Nathan es coneixen un dia gràcies al teu article.

  2. Bona troballa Miquel. Gracies! (M’han agradat molt especialment les de Nathan Wirth.)