avatar

El fons fotogràfic de la Institució Smithsoniana al Flickr

Si us dic que una entitat cultural té 136 milions de béns, 19 museus, 9 centres d’investigació, 1 parc zoològic i dóna feina a 6.300 llocs de treball, probablement em direu que m’he begut l’enteniment. Però aquestes són les credencials que, segons la Viquipèdia, pot mostrar la Institució Smithsoniana (Smithsonian Institution) a l’hora de presentar-se.

Fundada el 1846, té el seu origen en el llegat que deixà el científic britànic James Smithson (1765-1829) al govern nord-americà amb l’objectiu que aquest es dediqués a “l’augment i la difusió dels coneixement entre els homes“. Imaginat en un primer moment com a centre de recerca, el cert és que ben aviat es convertí en destinació de diversos fons científics, des dels procedents d’expedicions etnogràfiques, passant pels provinents d’estudis botànics, geològics o arqueològics, o fins i tot dels que tenien com a origen les exploracions militars. A més, des de llavors diversos fons i col·leccions particulars han estat llegats al museu. Això fa que avui en dia aquesta sigui una de les majors institucions mundials pel que fa a la custòdia de patrimoni històric i científic propi.

No ens ha d’estranyar que, en aquest sentit, sigui també una de les destinacions més interessants per als investigadors del patrimoni fotogràfic. La Institució Smithsoniana custodia sobretot imatges de les grans exploracions americanes dels segles XIX i XX, fotografies usades en la recerca científica, i fotografies d’interès històric estadounidenc.

I, si avui en parlem, és perquè, sent fidel als seus principis fundacionals, la Institució Smithsoniana té obert i manté actualitzat un compte a Flickr, on hi penja mostres dels 13 milions d’imatges que preserva en els seus diferents arxius. Us recomanem que feu una ullada al seu arxiu de sèries, on hi trobareu col·leccions ben diverses, com la dels indis americans, la de retrats de dones científiques, o de fotografies històriques del servei postal americà. Ho trobareu tot en aquesta galeria del Smithsonian a Flickr.

Tant de bo moltes institucions més properes a casa nostra sabessin valorar i imitar aquest tipus d’iniciatives, tant positives de cara a una divulgació real i efectiva del patrimoni fotogràfic.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.